Plătește cu cardul la terminalele de autoservire maib

Ești obișnuit să plătești cash facturile sau creditul la terminalul de autoservire, însă îți dorești o alternativă mai comodă? Maib ți-o oferă prin modernizarea terminalelor de autoservire, care acum acceptă achitările cu un card bancar. În acest fel, terminalele de la maib sunt unicele din Republica Moldova care primesc plăți nu doar în numerar, dar și cu cardul.

La terminalele maib poți efectua diverse tranzacții, achita facturile, taxele, amenzile etc., și nu mai depinzi de programul de lucru al unităților bancare. Utilizând cardul bancar, nu-ți mai faci griji că terminalul acceptă bancnote cu o anumită valoare nominală și nu eliberează rest. Plătești exact suma indicată în factură sau contul de plată, banii fiind extrași din contul de card.

Ai la dispoziție 173 de terminale de autoservire, disponibile în toate localitățile țării (în sucursale, la posturile vamale, în centrele comerciale şi hypermarket-urile din Chișinău) și care acceptă plăți cu cardurile (VISA, Mastercard, American Express) emise de orice bancă.

Terminalele au un meniu simplu și intuitiv, fiind dotate cu tehnologii moderne: ecran tactil, cititoare de carduri contactless, sisteme de securitate sporită, iar serviciile de tip self-service sunt permanent diversificate.

Prin intermediul terminalelor de autoservire maib:

  • efectuezi operațiuni bancare (achitarea ratelor lunare la credit, alimentarea contului de card/curent etc.);
  • achiți facturile pentru serviciile comunale, emise de 220 de furnizori de servicii structuraţi pe principiul amplasării teritoriale;
  • achiți facturile pentru telefonie/internet/TV;
  • plătești taxa de stat, amenda;
  • plătești serviciile publice prin Mpay, e-vinieta și multe altele.

Pentru mai multe detalii, click aici.

Maib – împreună la nivelul următor!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați în Republica Moldova, este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă.

Dreptul la pensie anticipată pentru carieră lungă se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut în lege. Astfel, din iulie, indiferent de vârstă, bărbații vor avea dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă dacă au un stagiu complet de cotizare de 39 de ani, iar femeile – dacă au un stagiu complet de cotizare de 37 de ani.

Șeful Direcției Informare și Comunicare din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Petru Socolan, a declarat pentru Moldova 1 că cetățenii au posibilitatea să-și procure stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensii, în cazul în care nu au realizat un stagiu de cotizare complet sau nu au contribuit la sistemul public de asigurări sociale în anumite perioade. Persoanele care doresc să se asigure individual trebuie să achite, în anul 2025, o sumă de 20.518 lei.

facebook.com/Volodimir Zelenski

Rusia racolează copii ucraineni pe Telegram? Financial Times: peste 175 de minori implicați în misiuni de spionaj

Serviciile secrete ruse recrutează adolescenți ucraineni prin aplicații de mesagerie, promițând bani rapizi în schimbul unor misiuni de spionaj și sabotaj. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut peste 700 de persoane pentru astfel de activități, dintre care aproximativ 175 sunt minori, potrivit Financial Times.

Oficialii ucraineni avertizează că Moscova încearcă să destabilizeze țara din interior, recrutând adolescenți vulnerabili și transformând curiozitatea specifică vârstei într-un instrument de spionaj și sabotaj.

Dincolo de frontul convențional al războiului, oficiali ucraineni au spus pentru Financial Times că observă o recrutare sistematică a adolescenților și tinerilor — inclusiv orfani, persoane strămutate din cauza luptelor, tineri cu dificultăți financiare sau pur și simplu dornici să-și cumpere un iPhone nou.

 „Inamicul este agresiv, comite diverse infracțiuni împotriva securității naționale, inclusiv recrutarea de agenți dintre propriii noștri cetățeni,” a declarat șeful SBU, general-locotenent Vasyl Malyuk.

Până la sfârșitul lunii mai, aproximativ 50 de minori ucraineni au raportat tentative de mituire pe aplicații de mesagerie, potrivit Poliției din Ucraina. Tiparul de recrutare este similar: un utilizator anonim contactează tineri pe Telegram, oferindu-le bani ușor de câștigat.

După stabilirea contactului, agenții ruși oferă coordonate și instrucțiuni — de la fotografierea unor obiective militare sau sisteme de apărare aeriană, până la plantarea de dispozitive explozive sau incendierea infrastructurii energetice și a birourilor de recrutare. Sumele promise variază între 100 și 1.000 de dolari.

Adolescenții transmiteau informațiile colectate către un ofițer FSB prin Telegram, iar conform SBU, „rușii au folosit aceste date pentru a lansa atacuri aeriene asupra orașului Harkiv”.

Purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenco a afirmat că, din primăvara anului trecut, agenția a arestat peste 700 de persoane implicate în acțiuni de spionaj, incendieri și planuri de atentate cu bombă coordonate de la distanță de agenți ai serviciilor ruse de informații. Dintre acestea, aproximativ 175 erau minori.

În luna iunie, SBU a lansat un nou avertisment: agenți ruși care se dau drept oficiali ucraineni încearcă să păcălească sau să preseze copiii să comită acte de sabotaj sau atacuri cibernetice în numele Rusiei, împotriva propriei țări.

Farmacia Familiei – 20 de ani de grijă și încredere

În 2005, am pornit la drum cu o misiune simplă dar profundă: să fim aproape de oameni, cu grijă, empatie și respect pentru viață.

20 de ani mai târziu, suntem cea mai mare rețea de farmacii din Moldova. Cu peste 250 de filiale, 1 300 de profesioniști și aproape 2 milioane de pacienți care ne trec pragul în fiecare an, Farmacia Familiei a devenit mai mult decât o farmacie.

A devenit un loc al încrederii. Al speranței. Al faptelor care contează.

Am construit, pas cu pas, o cultură a responsabilității sociale, prin campaniile „Bunicii Grijulii” și „Nepoțeii Grijulii”, pentru ca fiecare drum spre școală să fie mai sigur, iar prin „Puterea Omeniei”, fiecare produs cumpărat s-a transformat într-un gest de solidaritate.

Am fost alături de copiii care luptă cu boli grave, daruindu-le spranța pentru viitor – și am primit, în schimb, recunoștință și zâmbete.

Am dus medicina mai aproape de oameni, prin testarări gratuite a glicemiei, sănătății pielii și a ochilor.

Am fost alături de cetățeni în momente de criză, donând măști și produse esențiale pentru lupta cu pandemia de Covid-19. În clipe grele, am sprijinit refugiații din Ucraina, oferindu-le medicamente, produse de igienă și vouchere, pentru a aduce alinare celor aflați în suferință.

Am încurajat prevenția, educația și am facilitat accesul la informații despre sănătate. Peste 200 de copii din familii nevoiașe au primit laptopuri pentru a putea studia eficient.

Prin programul „Farmacie în satul tău”, am asigurat accesul la medicamente și dispozitive de calitate în cele mai izolate zone. Am renovat cabinete medicale și săli de clasă.  Am pus la dispoziția cetățenilor teste HIV gratuite în toate farmaciile noastre.

Am creat Cardul Familiei și o aplicație mobilă (AndroidiOS), pentru ca produsele și serviciile noastre să fie mereu la îndemână.

Pentru toate acestea, am fost onorați cu trofee și distincții: Mercuriul de Aur, Marca Comercială a Anului, premii internaționale pentru responsabilitate socială, calitate și inovație.

Dar adevărata noastră realizare este în încrederea oamenilor. În acel „mulțumesc” spus sincer, în ochii care se luminează după o consultație, în fiecare poveste care începe cu „am găsit ajutor la Farmacia Familiei”.

În acest an, nu celebrăm doar o simplă cifră. Celebrăm 20 de ani de bine făcut cu sufletul.
Și ne angajăm: să mergem mai departe. Să fim și în următorii 20 de ani – aproape, sinceri, implicați.

Farmacia Familiei
Din 2005, cu grijă pentru sănătatea familiei

Colaj NM: prima poză – simbol, a doua – CNA

Lemn și bani, folosite ca mită? Cinci polițiști din Edineț cercetați pentru corupție. Unul reținut

Cinci polițiști din Edineț au fost percheziționați pe 30 iunie. Unul dintre ei, șeful Serviciului de Patrulare al Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Edineț, este suspectat că ar fi primit lunar mită sub formă de masă lemnoasă și bani. Alți patru polițiști din aceeași secție sunt cercetați pentru pretinderea unor sume ilicite de la șoferi. Un polițist a fost reținut, iar ceilalți sunt cercetați în stare de libertate. Informațiile au fost comunicate pe 1 iulie de reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA).

Reprezentanții CNA au anunțat că, împreună cu procurorii din Bălți, au desfășurat acțiuni în cadrul unei cauze penale care vizează fapte de corupție săvârșite de angajați ai Inspectoratului de Poliție Edineț. Potrivit instituției, cauza a fost inițiată pe baza bănuielii rezonabile privind comiterea infracțiunii de corupere pasivă, în care sunt vizate șeful și patru angajați ai Serviciului de Patrulare din Secția Securitate Publică.

„Conducătorul Serviciului ar fi pretins, acceptat și primit lunar de la o persoană fizică bunuri și mijloace bănești în scopul facilitării unor activități ilegale de comerț cu masă lemnoasă, fără aplicarea măsurilor legale prevăzute. Mai exact, acesta este bănuit că ar fi primit masă lemnoasă în cantitate de 90 metri steri și mijloace bănești în sumă totală de 46.800 lei, remise în patru tranșe, în diferite locații de pe teritoriul municipiului Edineț”, au comunicat reprezentanții CNA.

Potrivit instituției, alți patru angajați ai aceluiași serviciu sunt bănuiți că, în perioada aprilie-iunie 2025, ar fi pretins și primit sume ilicite de bani de la conducători auto, pentru a nu documenta contravențiile rutiere.

Pe 30 iunie au avut loc opt percheziții, atât la domiciliile persoanelor vizate, cât și în automobilele personale ale acestora. O persoană a fost reținută, iar alte patru sunt cercetate în stare de libertate.

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministrul Bolea, reacție la nemulțumirile transportatorilor: „Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”

Vicepremierul și ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a declarat că „nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale”, comentând nemulțumirile transportatorilor exprimate de APOTA. Aceștia susțineau că operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu necesități speciale. Potrivit ministrului, agenții economici trebuiau să informeze „dacă există măcar o mașină în parcul lor care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale”. Ministrul a mai spus că totul „nu este despre negocieri, ci despre oameni”. „Mai mult decât să iubim banii, trebuie să iubim oamenii”, a declarat oficialul, adăugând că pe 1 iulie va avea loc o discuție cu transportatorii.

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, Bolea a fost întrebat dacă a purtat discuții cu reprezentanții APOTA, care au decis să protesteze. În continuare, prezentatorul TV i-a comunicat ministrului că transportatorii nu acceptă monitorizarea prin GPS, nici vânzarea biletelor prin sistemul informațional e-bilet, întâmpină dificultăți în adaptarea mașinilor pentru persoanele cu necesități speciale și solicită un alt mod de calcul al tarifelor.

„În primul rând vreau să vă spun că nu există problema aceasta legată de persoanele cu necesități speciale. (…) Deci, agenții economici trebuiau să informeze dacă există măcar o mașină în parcul lor, pe o rută, care ar putea prelua pasageri cu necesități speciale. (…) În general, totul este nu despre negocieri. Totul este despre oameni. (…) Dacă noi astăzi, în Republica Moldova, nu avem niciun microbuz care ar putea prelua o persoană cu necesități speciale, dumneavoastră considerați că este normal? (…) Noi trebuie să creăm condiții de inclusivitate socială pentru toți cetățenii din Republica Moldova. (…) Trebuie să avem un grad de empatie. Mai mult decât să iubim banii, să iubim oamenii”, a declarat oficialul.

Referitor la monitorizarea prin GPS și sistemul informațional e-bilet, ministrul a spus: „Nici nu a intrat în vigoare. Mâine (nota red. pe 1 iulie) avem discuții cu ei. Nu a fost votat încă în ședințele Guvernului, nu a intrat în vigoare nimic. O să începem discuții publice în privința GPS-ului, să vedem care sunt problemele și care trebuie să fie perioada de implementare pentru acest nou proiect de lege”.

Întrebat dacă nemulțumirile transportatorilor sunt justificate, Bolea a răspuns: „O să vedem mâine (nota red. pe 1 iulie), pentru că au fost discuții cred că ani în șir despre… o să ne întâlnim mâine și o să vedem despre ce este vorba în general”.

Menționăm că pe 1 iulie, președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, va participa la emisiunea NM „Есть вопросы”.

***

Pe 24 iunie, reprezentanții APOTA au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis un apel public, în care a avertizat că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică și a adăugat că soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. „MIDR are ușile deschise”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Vodă. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

La două zile după ce au amenințat cu proteste, reprezentanții APOTA au decis să iasă în stradă. Asociația a anunțat organizarea a trei manifestații în capitală: prima în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a anunțat că primul protest al transportatorilor din cele trei planificate va avea loc în data de 9 iulie.

Transportatorii insistă pe trei revendicări principale: aprobarea imediată de către Guvern și publicarea metodologiei de calcul a tarifelor pentru serviciile regulate de transport pasageri; retrimiterea spre elaborare a proiectului MIDR nr. 1125/2024, care prevede implementarea sistemelor electronice de tip e-bilet și e-GPS; retragerea scrisorilor emise de ANTA prin care operatorii de transport sunt obligați să adapteze toate vehiculele pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: