Platforma DA cere CEC să interzică transportului organizat al alegătorilor la secțiile de votare
Full Article 3 minutes read

Platforma DA cere CEC să interzică transportului organizat al alegătorilor la secțiile de votare

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) un demers prin care a cerut adoptarea unei Hotărâri speciale cu privire la interzicerea transportului organizat al alegătorilor la secțiile de votare în ziua alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit reprezentanților formațiunii, există riscul de fraudare a procesului electoral prin folosirea transportării ilegale a alegătorilor de către unii concurenți electorali.

Într-un comunicat de presă publicat pe 28 iunie, Platforma DA amintește că, anul trecut, a fost singurul partid politic care a depus un denunț pe subiectul transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare la alegerile prezidențiale. Denunțul l-a vizat chiar pe președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, care a fost acuzat că s-ar fi ocupat nemijlocit de asemenea practici vicioase.

Transportarea organizată a alegătorilor din regiunea de est a Republicii Moldova trebuie să fie calificată ca o formă gravă de încălcare a standardelor recunoscute pe plan internațional pentru organizarea alegerilor libere și democratice.  Asemenea încălcări creează precondiții pentru a pune la îndoială legalitatea și legitimitatea alegerilor, oferindu-le unor concurenți politici instrumentul de fraudare și manipulare electorală”, se arată în declarația Platformei DA.

***

Alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura pe 11 iulie. Pentru alegătorii din regiunea transnistreană vor fi deschise 41 secții de votare, deși, înițial, CEC intenționa constituirea a 44 de secții. Ulterior, membrii Comisiei și-au revizuit decizia și au renunțat la trei secții din comuna Corjova, raionul Dubăsari și Bender. CEC a argumentat că a recurs la această inițiativă întrucât, în urma discuțiilor cu Comisia Unificată de Control și cu Inspectoratul General al Poliției, a ajuns la concluzia că oamenilor legii le va fi dificil să controleze transparența și legalitatea procesului electoral în cele trei secții de votare menționate.

Ulterior, în cadrul videoblogului său, Igor Dodon a declarat că, de fapt, autoritățile transnistrene nu au permis accesul forțelor de ordine de la Chișinău pentru a supraveghea procesul de vot în cele trei secții de votare. Autoritățile de facto din stânga Nistrului au refuzat să comenteze informația.

În cadrul scrutinului prezidențial din 2020, CEC a interzis candidaților și altor persoane care acționează în interesul candidaților în ziua alegerilor, organizarea transportului pentru a aduce alegătorii la secțiile de votare. Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a monitorizat unitățile de transport în ziua alegerilor prezidențiale. Între orele 7:00 și 21:00 a fost interzisă circulația vehiculelor cu mai mult de 8 locuri pentru pasageri. Măsura nu a vizat cursele regulate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: