Platforma DA cere guvernării să vină cu inițiative care ar determina moldovenii din diasporă să revină în țară. Ce soluții propun?

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) solicită guvernării să vină cu inițiative care ar determina cetățenii din diasporă să revină în Republica Moldova. În cadrul unei conferințe de presă din 2 decembrie, reprezentanții Platformei au amintit celor de la conducere despre promisiunile făcute în campaniile electorale și au venit cu unele propuneri în acest sens.

Membrul Platformei, Iana Stanțieru, după mulți ani petrecuți în afara Republicii Moldova, a hotărât să se întoarcă în țară. Ea susține că de fiecare dată când vine acasă este nevoită să plătească 20% din taxa pentru lucrurile personale.

„Spre surprinderea mea, când îmi planificam mutatul din China în Republica Moldova, am descoperit că trebuie să plătesc o taxă de peste 20 la sută din valoarea bunurilor mele personale pe care le aduc înapoi în țară (…). În cadrul campaniei electorale am auzit multe promisiuni de încurajare ca diaspora să vină acasă, una dintre acestea a fost proiectul de lege înaintat de către președinta Republicii Moldova cu privire la eliminarea acestei taxe pentru bunurile personale aduse din diaspora.”, a adăugat Stanțieru.

Membrii Platformei au venit și cu unele propuneri ca diaspora să revină acasă. Printre acestea se regăsesc crearea de servicii de integrare, angajarea în câmpul muncii și oferirea de cursuri de reprofilare profesională. De asemenea, ei consideră oportun crearea unui program pentru reîntoarcerea temporară a competențelor și expertizei din diasporă, dar și facilitarea investițiilor din diasporă acasă.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM cere pedepse pentru negarea crimelor comunismului: „E o formă de complicitate morală”

Partidul Național Moldovenesc propune ca negarea crimelor comunismului — inclusiv deportările, foametea organizată și execuțiile — să fie sancționată prin lege. Formațiunea susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea memoriei victimelor și a demnității naționale, în contextul în care, susține PNM, mai mulți politicieni laudă URSS.

Vedem politicieni care vorbesc despre realizările URSS, în timp ce ignoră suferința a sute de mii de oameni deportați, umiliți și executați în propria lor țară. Noi considerăm că a venit timpul ca R. Moldova să-și apere memoria istorică prin lege. Propunem modificarea Codului penal și introducerea unei pedepse cu închisoare pentru negarea, justificarea sau trivializarea publică a crimelor comise de regimul comunist, inclusiv deportările, foametea organizată, represiunile intelectualilor și execuțiile extrajudiciare. Negarea crimelor comunismului este o formă de complicitate morală în aceste crime”, a declarat liderul PNM, Dragoș Galbur.

PNM susține că exemplul unor țări europene care au condamnat regimurile totalitare ar trebui urmat și de Republica Moldova.

***

Amintim că anterior, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Republica Moldova a solicitat autorităților modificarea Codului Penal, astfel încât negarea crimelor comunismului să fie sancționată.

Solicitarea avenit după declarațiile liderului blocului politic „Победа”, Ilan Șor, care „ar fi negat existența represiunilor comuniste din perioada 1917–1989”. Potrivit unui apel public lansat de organizație, astfel de afirmații „insultă memoria victimelor deportărilor, foametei organizate și a altor crime comise de regimul sovietic”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: