Platon a reușit să-și recupereze o parte din acțiunile „Moldasig”. Însă CNPF a blocat circulația acestora
Full Article 10 minutes read

Platon a reușit să-și recupereze o parte din acțiunile „Moldasig”. Însă CNPF a blocat circulația acestora

Comisia Națională a Pieței Financiare a suspendat circulația tuturor celor 480 mii de acțiuni ale companiei de asigurări „Moldasig”. Regulatorul intenționează să verifice circumstanțele în care aproape o jumătate din acțiunile „Moldasig” au fost returnate foștilor acționari, prejudiciind astfel statul cu 88 milioane de lei. Iar foștii acționari susțin, la rândul lor, că au acționat în interesele companiei care risca să dea faliment.

„Dreptul la bunuri inexistente”

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunțat la 17 martie că suspendă temporar circulația a 480 mii de acțiuni ale companiei de asigurări „Moldasig”. Regulatorul intenționează să verifice „circumstanțele privind citațiile pe care executorul judecătoresc Maxim Romalinschi le-a transmis către Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare”.

Responsabili de la CNPF au comunicat că la 12 martie, Romalinschi a transmis către Depozitarul Unic câteva citații. Acestea vizau restabilirea dreptului companiilor „Prodromos Limited” (19,98%), „Denton Enterprise Ltd” (19,99%) și „Rook Invest” (9,87%) la proprietate asupra acțiunilor „Moldasig” – aceasta înseamnă aproape o jumătate din cele 480 mii de acțiuni ale „Moldasig”. În anul 2016, CNPF a demascat cârdășia acestor companii și le-a indicat să vândă acțiunile „Moldasig”.

Comisia Națională a Pieței Financiare a mai menționat că după ce a expediat citațiile către Depozitarul Unic, executorul judecătoresc a pus în acțiune contractul de împăcare care a fost semnat la 2 martie curent. Este vorba despre un contract de împăcare între foștii acționari ai „Moldasig”, pe care CNPF i-a depistat în cârdășie și Ruslan Doboș, care reprezintă compania „Confidențial-Audit”. În luna noiembrie anul trecut, instanța de judecată a desemnat această companie în calitate de administrator extern al „Moldasig”.

Cei de la CNPF au precizat că Doboș nu este colaborator al „Moldasig”, nu a fost evaluat de CNPF pe criterii de reputație și integritate profesională. Instituția a reamintit că Doboș a fost directorul companiei de asigurări ASITO, pe numele său au fost deschise atunci câteva dosare penale pentru grave încălcări în administrarea companiei.

CNPF a solicitat „organelor competente” să verifice legalitatea acordului de împăcare. Cei din comisie consideră că tranzacția vizează entități inexistente, pentru că anterior, acțiunile „Prodromos Limited” și „Denton Enterprise Ltd” au fost anulate și excluse din registrul valorilor mobiliare, iar compania „Rook Invest” nici nu era vizată în lista acționarilor „Moldasig”.

De notat că în ajunul semnării acordului de împăcare, companiile „Prodromos Limited” și „Denton Enterprise Ltd” și-au schimbat proprietarii. Ovidiu Latisa și Ioan Paparus, cetățeni ai României, au fost înlocuiți de Mihailo Grecika și Alena Usenko, cetățeni ai Ucrainei. Schimbarea proprietarilor a avut loc la sfârșitul lunii februarie curent.

„De aceea în realitate, acordul de împăcare restabilește dreptul la o proprietate inexistentă”, se menționează în comunicatul de presă al CNPF. Cei de la CNPF consideră că drept urmare a acordului de împăcare, foștii acționari și-au atribuit bunurile „Moldasig” (acțiunile nou emise), prejudiciind statul cu 88,3 milioane de lei.

CNPF a atras atenția asupra faptului că toate evenimentele descrise au avut loc după ce la 6 noiembrie 2020, judecătoarea Olesea Țurcanu a emis o decizie cu privire la sesizarea companiei „Wesna LTD” (unul dintre acționarii „Moldasig” care au fost depistați în cârdășie). Comisia Națională a Pieței Financiare a numit declarația judecătoarei Țurcanu ca fiind una de rezonanță și fără precedent, deoarece instanța de judecată a suspendat actele normative ale CNPF din anii 2016-2017 și a returnat foștilor proprietari ai acțiunilor dreptul de a administra temporar compania de asigurări și pachetul de acțiuni nou emise. Cei de la CNPF susțin că instanța și-a depășit împuternicirile eliminând regulatorul de la executarea funcțiilor sale de supraveghetor al participanților pieței de asigurări.

Cei de la CNPF au mai menționat că în situații similare, instanțele de judecată iau decizii diferite. Responsabilii din comisie au adus drept exemplu situația foștilor acționari ai „Asito”, „Alliance Insurance Group” și „Moldasig”. „În primele două cazuri, instanțele de judecată au refuzat foștii acționari (în cazul „Alliance Insurance Group” a refuzat și Curtea de Apel), iar în cazul „Moldasig”, instanța a luat o decizie contrară.

CNPF a atras atenția asupra pericolelor și riscurilor ce țin de administrarea corporativă a „Moldasig”. Regulatorul a avertizat că din cauza unor operațiuni suspecte și în pofida cerințelor privind transparența și echitatea în raport cu acționarii / potențialii investitori, activitatea companiei va avea de suferit și din punctul de vedere al finanțelor, și al reputației”.

„Toate termenele rezonabile au expirat”

Veaceslav Platon este beneficiarul companiei „Wesna LTD”, în baza cererii căreia instanța a anulat decizia CNPF în privința „Moldasig” și, de fapt, a facilitat returnarea acțiunilor foștilor acționari. El a declarat pentru NM că dimpotrivă, acordul de împăcare va salva compania de asigurări „Moldasig” de un eventual faliment și îi va permite să se dezvolte în continuare. Potrivit afirmațiilor lui Platon, foștii acționari ai „Moldasig” au așteptat mai mult de patru ani ca statul, care le-a anulat acțiunile și a intenționat să vândă acțiunile nou emise, le va returna banii pentru bunurile confiscate.

Potrivit estimărilor foștilor acționari, valoarea acțiunilor anulate este de 25 milioane de dolari. Ei consideră că au dreptul să pretindă această sumă pentru bunurile lor ori să ceară returnarea bunurilor propriu-zise.

Platon afirmă că acționarii au acționat conform legii, deoarece amendamentele aplicate după anul 2016 în legislația cu privire la asigurări nu are efect retroactiv, iar în raport cu acționarii „Moldasig”, care au fost lipsiți de bunuri, ar trebui să fie aplicate prevederile legislației care era în vigoare la 1 aprilie 2016. „Deci, după un termen rezonabil privind vânzarea acțiunilor emise, emitentul însuși trebuie să răscumpere aceste acțiuni. Din momentul anulării acțiunilor, au trecut mai mult de patru ani. Toate termenele rezonabile au expirat. Statul nu a răscumpărat acțiunile și acțiunile nu au fost vândute nimănui”, a spus Platon.

Potrivit afirmațiilor sale, modificările s-au introdus în legea cu privire la asigurări la indicația lui Vladimir Plahotniuc, ex-liderul Partidului Democrat, pentru a lipsi companii concrete de bunuri, iar toate prevederile legii despre gestionarea concentrată neloială nu sunt altceva decât un truc.

Platon a mai spus că inițial, foștii acționari intenționau să inițieze un litigiu în România, unde se află activele „Moldasig” (în persoana companiei-fiice „Asito Kapital”). Potrivit avocaților români, cu siguranță, judecătoriile din România ar fi fost de partea acționarilor, iar deciziile acestor instanțe ar fi putut fi legalizate pe teritoriul Moldovei”, a spus Platon.

Platon a remarcat că aceste și alte argumente indică asuăra riscurilor considerabile de a pierde litigiul cu foștii acționari și de a provoca daune ireparabile companiei „Moldasig”. „Reieșind din principiul conștiinciozității în administrarea companiei, „Confidențial-Audit” a luat decizia de a reglementa litigiul și de a încheia un acord de împăcare cu foștii acționari, pentru a „nu aduce „Moldasig” în pragul falimentului”, a spus Platon.

În ce privește acuzațiile de „însușire a bunurilor inexistente”, prezentate de CNPF, Platon a spus că acțiunile nou emise sunt, de fapt, o reflecție a acelorași acțiuni anulate pe care pur și simplu s-a schimbat numărul.

El a mai declarat că acționarii vor continua lupta pentru bunurile lor și vor da în judecată decizia CNPF cu privire la suspendarea circulației acțiunilor „Moldasig”, care au fost returnate foștilor acționari prin decizia instanței.

***

Reamintim că la 10 noiembrie anul trecut, CNPF a suspendat operațiunile bancare pe conturile „Moldasig”. Cei de la CNPF au menționat atunci că acționează în interesele asiguratorilor „Moldasig” și în scopuri de „monitorizare a integrității și securității activelor companiei”. Totodată, responsabili de la comisie au subliniat că au luat această decizie ținând cont de faptul că la 6 noiembrie, Judecătoria sectorului Râșcani a dat indicații companiilor „Confidențial-Audit” și „Altimeea” să preia împuternicirile administratorilor temporari de la „Moldasig”. Totodată, CNPF a solicitat informații despre noii administratori ai „Moldasig”.

De notat că instanța a anulat patru decizii ale CNPF din anii 2016-2017. Este vorba despre hotărârile prin care CNPF a obligat unii acționari majoritari ai „Moldasig” să vândă 80 la sută din acțiuni (450,1 mii), fiind depistați în cârdășie și în coordonare de acțiuni. În luna aprilie 2017, după ce acești acționari au refuzat să-și vândă acțiunile, CNPF a obligat compania să anuleze aceste acțiuni și să emită altele noi.

În același timp, Judecătoria sectorului Râșcani l-a suspendat din funcție pe administratorul „Moldasig”, Victor Coadă și a desemnat compania de audit „Confidențial-Audit” în calitate de administrator temporar al „Moldasig”. Conform deciziei instanței, „funcțiile consiliului [de administrare] al „Moldasig” vor fi exercitate de către compania de audit „Altimeea”. Potrivit deciziei instanței, aceeași companie va gestiona 80 la sută din acțiunile „Moldasig” (450,1 mii), pe care CNPF a dat indicații să fie vândute. În sentință se menționează că decizia instanței a intrat în vigoare imediat după ce a fost publicată. Atunci, unii deputați și activiști civici au numit decizia instanței un atac raider.

Reamintim că CNPF a obligat mai întâi opt acționari ai Moldasig care dețineau pachetul majoritar de acțiuni cu drept de vot (65,03%) să-și vândă acțiunile: „Prodromos Limited”, „Denton Enter-Prise”, „Intersnab”, „Kirkliston Management Limited”, „Appolo Capital Invest”, „Peklo Management”, „Semgroup-Systems”, „Bristol Experts”, apoi și alți doi acționari, care dețin o cotă comună de 9,9759% – „Wesna” și „Ewra”, (deținătoare a 4,9917% și, respectiv, 4,9842% din acțiuni). Aceste companii trebuiau să-și vândă acțiuni în decurs de trei luni după decizia CNPF.

Întrucât acționarii nu și-au vândut acțiunile în termenul stabilit, CNPF a obligat organul executiv al „Moldasig” să anuleze aceste acțiuni, să emită altele noi și să le scoată în vânzare. Începând cu anul 2017, 80 la sută din acțiunile „Moldoasig” au propuse spre vânzare cu o periodicitate diferită. Acestea au fost divizate în trei pachete. CNPF trebuia să aprobe achiziția acțiunilor. De fiecare dată, încercau să vândă acțiunile la un preț redus. Și la fiecare încercare, prețul se reducea.

În luna iulie 2019, subiectul privind vânzarea acestor acțiuni a provocat un scandal, după care prețul celor 80% din acțiuni a scăzut până la 15 milioane de lei. Situația a fost discutată la o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Moldovei. Igor Dodon a declarat că în realitate, valoarea totală a acțiunilor companiei constituia aproximativ 1,5 miliarde de lei. După ședința CSS, CNPF a instituit administrare specială la „Moldasig”. În luna septembrie 2019, administrarea specială a fost eliminată. Acțiunile „Moldasig” au fost iarăși scoase în vânzare în luna februarie 2020.

Citiți detalii despre modul în care au evoluat evenimentele de la „Moldasig” în articolul NM «Очень страховая история. Кто и зачем дерется за Moldasig» („O istorie foarte asigurată. Cine și de ce se bate pentru Moldasig”).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: