Platon o acuză pe Sandu că l-a „convins” pe Trudeau să-l sancționeze: Mă voi adresa Parlamentului Canadei
Full Article 4 minutes read

Platon o acuză pe Sandu că l-a „convins” pe Trudeau să-l sancționeze: Mă voi adresa Parlamentului Canadei

Omul de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o reacție după ce Canada a anunțat că impune sancțiuni față de acesta pentru tentative de a destabiliza Republica Moldova. Platon a acuzat-o pe președinta Maia Sandu că l-ar fi influențat pe premierul canadian Justin Trudeau să-l sancționeze.  Veaceslav Platon a calificat sancțiunile față de el ca fiind o „infracțiune” și a declarat că se va adresa Parlamentului Canadei pentru a se forma o comisie care să investigheze oficialii canadieni pentru implicare în „șantajarea” sa.

Pe 2 iunie, la scurt timp după ce Canada a anunțat lista persoanelor și entităților pe care-i sancționează, printre care și Platon, acesta a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook.

„A mai avut loc un episod flagrant al activității infracționale a Maiei Sandu, pentru care va trebui să fie judecată. Ea a reușit să negocieze sau să-l convingă pe prim-ministrul Canadei să-mi impună sancțiuni pe teritoriul canadian, pentru a mă șantaja să renunț la drepturile asupra bunurilor furate de la mine. În orice caz, fie că este vorba de o conspirație sau de un abuz de funcție din partea domnului Trudeau, voi contacta autoritățile canadiene de aplicare a legii pentru a investiga această infracțiune”, a scris acesta.

Platon a mai spus că din presă reiese „clar” că sancțiunile ar fi fost „orchestrate” în timpul unei întâlniri personale dintre Maia Sandu și Justin Trudeau.

„De asemenea, mă voi adresa Parlamentului Canadei pentru a forma o comisie de anchetă cu privire la implicarea oficialilor canadieni în racolare și șantajarea mea”, a adăugat el.

NM a solicitat un comentariu de la Președinție în legătură cu acuzațiile lui Veaceslav Platon. Deocamdată nu am primit un răspuns.

***

Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a întreprins o vizită de lucru în Canada, pe 11 mai, curent. Șefa statului s-a întâlnit cu prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, căruia i-a cerut să susțină sancțiunile împotriva oligarhilor care încearcă să destabilizeze Moldova.

Ulterior, pe 2 iunie, Canada a anunțat că sancționează Partidul „ȘOR” și șapte oligarhi și politicieni din Republica Moldova, cu legături în Rusia, pentru tentativele de a destabiliza situația în țară. Persoanele sancționate sunt Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Gheroghe Cavcaliuc și Constantin Botnari.

De menționat că, pe 30 mai, și Consiliul Uniunii Europene a decis să-i sancționeze pe Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, care sunt acuzați că vor să destabilizeze situația din Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a salutat anterior sancțiunile impuse de UE la cererea Ministerului de Externe din România, care vizează înghețarea fondurilor deținut de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.

La sfârșitul anului trecut, și SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugiți din țară, „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Republica Moldova, susținută de Kremlin”. Atunci, Ilan Șor a spus că decizia Marii Britanii nu-l afectează în niciun fel, iar Vladimir Plahotniuc nu a venit cu nici o reacție.

***

Amintim că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.

Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: