esp.md

Grupul Editorial „Litera” îl va acționa în judecată pe fostul ministru al Educației. Care este motivul

Grupul Editorial „Litera” îl va acționa în judecată pe fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, care a solicitat instituțiilor de învățământ să retragă manualele pentru elevii din clasele a II-a, a 10-a și a 11-a la materiile „Științe” și „Educație pentru societate” din motiv că acestea ar conține plumb. Grupul Editorial „Litera” susține că laboratoarele internaționale au constatat „că plumbul în genere n-a fost detectat sau este de zeci de ori mai mic decât norma admisă”.

„Grupul Editorial Litera a trimis spre expertizare internaţională, imparţială şi profesionistă, manualele „Ştiinţe” cl. II şi „Educaţie pentru societate” cl. X-XI, în care ex-ministrul de tristă faimă Corneliu Popovici depistase cu nasul său fin cantităţi mari de plumb, care, în opinia lui, puteau periclita sănătatea elevilor. Şi asta încă înainte de a avea vreo expertiză din partea unor specialişti”, se arată într-un comunicat al Grupului Editorial „Litera”.

„În actele de expertiză ale laboratoarelor din Austria (01.04.2020), Anglia (08.08.2020) și din Serbia (15.04.2020) se constată că plumbul în genere n-a fost detectat sau este de zeci de ori mai mic decât norma admisă. Nici nu putea fi altfel la orice tipărituri în genere, căci şi analfabeţii ştiu că plumbul nu mai este folosit în tipografii de peste 40 de ani”, mai anunță aceeași sursă.

În acest sens, Grupului Editorial „Litera” a declarat că îl va acționa în judecată pe Corneliu Popovici pentru fals în declaraţii.

Amintim că în luna februarie, instituțiile de învățământ din Bălți au primit un ordin din partea Ministerului Educației privind necesitatea ridicării unor cărți de la elevi și depozitarea lor temporară în bibliotecile școlare din motiv că acestea ar avea un miros înțepător de vopsea, care ar putea fi dăunător pentru sănătate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: