Facebook/Dragoș Galbur

Unioniștii nu se pot… uni? Liderul PNM spune că Partidul Reîntregirii Naționale a refuzat inițiativa de a fuziona

Președintele Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, a anunțat pe 28 martie, pe rețelele de socializare, că a propus altor trei formațiuni unioniste – Partidul Liberal (PL), Partidul Național LiberaL (PNL) și Partidul Reîntregirii Naționale (PNR) – să fuzioneze. Scopul inițiativei este de a facilita accederea în Parlament, în urma alegerilor din acest an. Politicianul a declarat că liderul PRN, Valentin Dolganiuc, a refuzat oferta în contextul în care partidul său urmează să lanseze blocul „Platforma Reîntregirii Naționale”. Dragoș Galbur a mai precizat că, actualmente, se poartă negocieri cu Partidul Liberal în privința propuneri.

Dragoș Galbur a menționat că, împuternicit de colegii săi din PNM, a înaintat pe 18 martie un document către Partidul Liberal, Partidul Național Liberal și Partidul Reîntregirii Naționale, cu propunerea de a fuziona într-o singură structură politică, unionistă, de dreapta, în vederea participării la alegerile parlamentare. Potrivit lui, PNM și-a exprimat disponibilitatea de a fuziona inclusiv sub o altă denumire, iar toate cheltuielile pentru un eventual congres, pentru costurile juridice și organizatorice, dar și alte cheltuieli să fie asumate de Partidul Național Moldovenesc.

Valentin Dolganiuc și Anatol Țăranu ne-au refuzat, anunțând că ei pornesc separat o platformă electorală – platforma reîntregirii naționale, o listă comună formată din oameni și asociații de care nu am auzit niciodată. Ne-au invitat și pe noi să facem parte, însă nu suntem interesați de alianțe sau blocuri, doar de fuziune. Pragul de trecere pentru blocuri e de 7%, respectiv complică lucrurile și mai mult. În plus, blocurile politice de la noi întotdeauna s-au destrămat fără succes”, a precizat el.

Politicianul a mai spus că PNL nu a oferit deocamdată un răspuns cu privire la ofertă, însă cele două partide sunt „în strânsă legătură”.

Spre surprinderea mea, a reacționat pozitiv Mihai Ghimpu, cu care aveam un trecut extrem de complicat. Așadar, la moment, negocierile PNM – PL sunt în plină desfășurare. Sperăm într-o bună finalitate, astfel ca la alegerile parlamentare din toamnă, cetățenii să aibă o veritabilă opțiune politică unionistă, gata să acceadă în Parlament. Realitatea dureroasă ne arată că dacă și în următorii 4 ani de Legislativ nu va exista o voce unionistă în Parlament, putem închide odată și pentru totdeauna subiectul unirii Republicii Moldova cu România”, a conchis acesta.

Precizăm că blocul unionist „Platforma Reîntregirii Naționale” va fi lansat în data de 29 martie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: