Partidul Național Moldovenesc (PNM) a criticat proiecte de amendamente la legile cu privire la securitate care urmează a fi dezbătute la ședința Parlamentui, din 16 februarie. Potrivit formațiunii, „în lumina presupusului plan al Kremlinului de a ”realiza o lovitură de stat” la Chișinău, conducerea statului, sub umbrela PAS, se grăbește să aducă amendamente fără analiză minuțioasă a acestor legi”.
„Proiectul de lege permite ofițerilor SIS să localizeze o persoană țintă prin „urmărirea vizuală şi/sau documentarea cu ajutorul metodelor și mijloacelor tehnice, precum și localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziționare globală ori prin alte mijloace tehnice”, dar fără mandat de la judecător. Experții în domeniu califică această separație o „iluzie”, iar prevederile legislative vor putea fi folosite abuziv. Proiectul de Lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă a mai fost criticat de experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care consideră că proiectul este insuficient de fundamentat și suscită probleme iremediabile din perspectiva drepturilor omului”, se arată în comunicatul formațiunii.
Astfel, Partidul Național Moldovenesc a solicitat președinției, parlamentarilor, membrilor Guvernului, instituțiilor de forță și serviciului de informații să își intensifice acțiunile pentru securitatea națională în contextul agresiunii ruse, „dar recomandă să fie garantate cele mai bune metode de apărare a țării, prin inițiative corecte, fără a crea abuzuri intenționate sau din lipsă de analiză profundă a proiectelor de legi”.
Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit în cadrul unui briefing, pe 13 februarie, despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.
Șefa statului a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.
Președinta Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.
Președinta a spus că Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte în cel mai scurt timp proiectele de lege care vor oferi SIS și Procuraturii instrumentele necesare „pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării”. „Toți cei care participă la astfel de acțiuni și cei care îi protejează trebuie să fie trași la răspundere”, a adăugat șefa statului.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!