Poate reveni Stoianoglo în funcția de procuror general după ce a fost achitat într-un dosar? Președinția: nu are nicio legătură
Full Article 2 minutes read

Poate reveni Stoianoglo în funcția de procuror general după ce a fost achitat într-un dosar? Președinția: nu are nicio legătură

Dosarul penal în care ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost achitat nu are „nicio legătură” cu evaluarea activității acestuia de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și, respectiv, cu demiterea din funcție. Precizările au fost făcute de consilierul prezidențial Adrian Băluțel, pe 28 februarie.

„Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, din 26 septembrie 2023, are la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. CSP este instituția care evaluează performanțele procurorilor, iar dosarul penal nu are nicio legătură cu evaluarea activității de către CSP și, respectiv, cu demiterea din funcție”, a scris consilierul Maiei Sandu, Adrian Băluțel, pe rețelele de socializare.

Alexandr Stoianoglo și fosta sa subalternă, Maria Cobzari, învinuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu, au fost achitați pe 28 februarie. Decizia a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Unul dintre cei trei judecători care au examinat cauza a formulat o opinie separată, privind existența vinovăției acestora.

Procuratura Anticorupție, care a instrumentat cazul, a anunțat deja că va contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile. La rândul său, Stoianoglo și avocatul său au salutat decizia magistraților. Potrivit lor, „astăzi justiția a triumfat”.

***

Amintim că funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: