Poliția britanică a dezvăluit, în premieră, numele celui de-al treilea cetățean rus care a încercat să îl ucidă pe Serghei Skripal
Full Article 2 minutes read

Poliția britanică a dezvăluit, în premieră, numele celui de-al treilea cetățean rus care a încercat să îl ucidă pe Serghei Skripal

Poliția britanică a dezvăluit, în premieră, numele celui de-al treilea cetățean rus care ar fi implicat în operațiunea de otrăvire a fostului agent al Serviciilor Speciale rusești Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia. Informația a fost publicată pe site-ul organelor de drept de la Londra. 

Generalul GRU Denis Sergheev, care potrivit autorităților britanice utiliza pseudonimul „Serghei Fedotov”, este  învinuit de tentativă de omor și a fost anunțat în urmărire.

Potrivit anchetatorilor britanici, „Fedotov” s-a întâlnit în repetate rânduri, în 2018, în centrul Londrei, cu alți doi cetățeni ruși, învinuiți de otrăvirea lui Serghei și Iulia Skripal – „Ruslan Boșirov” și „Alexandr Petrov” (Anatolii Cepiga și Alexandr Mișkin) și toți trei sunt membri ai serviciului de informații militare rus, GRU.

„Este una dintre cele mai dificile anchete care a fost vreodată desfășurată de poliția specializată în lupta cu terorismul”, a declarat unul dintre reprezentanții Scotland Yard.

Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți la începutul lunii martie 2018. Marea Britanie a ajuns la concluzia că s-a utilizat substanța „Noviciok”, o neurotoxină elaborată în URSS, care poate provoca decesul. Cei doi, care au fost găsiți inconștienți în orașul britanic Salisbury, au supraviețuit atacului. Marea Britanie a acuzat deja alți doi ofițeri GRU – care au călătorit în Marea Britanie sub numele de Ruslan Boșirov și Aleksandr Petrov – că au efectuat atacul. Site-ul de anchetă Bellingcat i-a identificat ulterior pe ambii ofițeri GRU. Rusia neagă că agenții săi ar fi implicați în tentativa de omor.

GRU – al cărui nume oficial este Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse – nu este o entitate nouă. A existat de zeci de ani, funcționând mai întâi în paralel cu KGB și apoi, după destrămarea URSS, cu agențiile care au succedat KGB-ul : Serviciul Federal de Securitate și Serviciul de Informații Externe.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: