Poliția cheamă Primăria Chișinău în judecată. Va cere instanței să interzică protestele lui Șor
Full Article 4 minutes read

Poliția cheamă Primăria Chișinău în judecată. Va cere instanței să interzică protestele lui Șor

Poliția îi cere instanței de judecată să oblige Primăria Chișinău să interzică protestele din centrul orașului, organizate de Partidul „ȘOR”. Oamenii legii anunță că au depus o sesizare în acest sens pe 4 octombrie, curent. Într-un comunicat emis, Poliția Republicii Moldova acuză repetat manifestanții lui Șor de un „comportament antisocial” și încălcări a ordinii publice, la care Primăria Chișinău nu ar reacționa. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, a declarat că se încearcă, prin diverse metode, de a impune municipalitatea să sisteze sau să interzică protestul organizat de Șor.

Potrivit sursei citate, în ultimele trei săptămâni, Poliția a fost sesizată sau s-a autosesizat având în proces de documentare o cauză penală pentru amenințarea sau violența săvârșită asupra unei persoane cu funcție de răspundere și înregistrate 40 de proceduri contravenționale care se referă la nesubordonare, huliganism (urinat, fumat, vomitat, consum de alcool în loc public), ultragierea angajaților forțelor de ordine, prezența persoanelor cu antecedente penale în rândul protestatarilor, încălcarea legislației cu privire la protecția specială a copiilor aflați în situație de risc, blocarea intenționată a carosabilului, limitarea accesului presei și agresarea jurnaliștilor în timpul activității de mediatizare a evenimentelor, etc.

În acest sens, Poliția anunță că a remis Primăriei mun. Chișinău 6 sesizări cu informații cumulative despre toate încălcările admise în spațiul public, fiind punctate numeroase abateri admise și solicitând modificarea programului de întruniri sau, după caz, sistarea acestora. Oamenii legii, care fac trimitere la Legea 26 cu privire la întruniri, conform căreia responsabilă de buna organizare a evenimentelor este Administrația Publică Locală.

„Constatăm lipsa totală de implicare și intervenție în acest sens”, mai precizează oamenii legii, care anunță că a sesizat repetat municipalitatea – cererea la care, însă, Primăria nu ar fi reacționat.

În context, oamenii legii anunță că s-au adresat, la data de 4 octombrie curent, în instanța de judecată cu solicitarea de a fi obligată Autoritatea Publică Locală să suspende aceste întruniri. Poliția reiterează, în context, că nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare,  „dar acesta urmează a fi asumat responsabil,  fără a fi încălcate drepturile şi libertățile altor persoane”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, a declarat că este de competența poliției și a altor organe de drept să asigure ordinea publică și securitatea publică, iar în anumite circumstanțe, în caz de necesitate, să aplice sancțiuni. Potrivit ei, serviciile municipale au asigurat și vor asigura conform competențelor salubrizarea spațiilor verzi și a celor publice.

„Se încearcă prin diverse metode de a impune Primăria capitalei să sisteze sau să interzică protestul din fața Parlamentului și Președinției. (…) Recomandăm autorităților centrale și poliției să se conducă de practica internațională și să acționeze în conformitate cu legislația”, se arată în răspunsul municipalității pentru NM.

***

Amintim că poliția a apelat în repetate rânduri la Primăria Chișinău, raportând numeroase încălcări ale ordinii publice de către protestatarii lui Șor care și-au instalat corturi în așa numitul „Oraș al schimbării”, din apropierea clădirii Parlamentului. Oamenii legii au acuzat în repetate rânduri manifestanții de un comportament antisocial și i-au cerut primarului Ion Ceban să recomande organizatorilor protestului să mute locul sau să interzică complet acțiunea, invocând legea cu privire la desfășurarea adunărilor.La rândul său, primarul general, Ion Ceban, a spus că primăria nu va încălca legea și va interzice protestul.

Precizăm că fruntașii Partidului „ȘOR” și-au instalat, pe 18 septembrie, zeci de corturi în fața clădirii Parlamentului. Liderul formațiunii politice, deputatul fugar Ilan Șor, a anunțat proteste non-stop în scuarul clădirii legislative și manifestații masive în fiecare duminică, până când guvernarea nu va lua act de revendicările înaintate. De precizat că manifestanții cer demisia președintei Maia Sandu, a Guvernului Gavrilița și dizolvarea Parlamentului. Astfel, principala revendicare a manifestanților este declararea alegrilor prezidențiale și, ulterior, parlamentare anticipate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: