Imagine simbol

Poliția investighează „mesajele agresive” din troleibuzele capitalei. RTEC: Sunt mesaje sociale

Direcția de Poliție Chișinău documentează cazul cu privire la mesajele difuzate în troleibuze. Recent, purtătorul de cuvânt al Guvernului a raportat că în transportul public sunt difuzate mesaje care nu ar fi de interes public, mai exact ar fi redată o publicație a Primăriei cu privire la „o nouă acțiune strict politică din partea consilierilor PAS”. Poliția a declarat că „încadrează juridic aceste acțiuni” și că vor fi documentați inclusiv factorii de decizie de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC), responsabili de transportul din capitală. De cealaltă parte, reprezentanții RTEC au confirmat că „spoturile audio se regăsesc în transportul public” și au adăugat că „sunt mesaje sociale plasate de municipalitate”. 

Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției, a declarat pentru NewsMaker că „la moment Direcția de Poliție a mun. Chișinău documentează și încadrează juridic aceste acțiuni, dar și acumulează materialul probatoriu pe caz”. 

Persoanele vor fi documentate, inclusiv factorii de decizie din cadrul Regiei Transport Electric, responsabili de transportul din capitală”, a menționat reprezentanta Inspectoratului General al Poliției. 

Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a RTEC Felicia Rusu a declarat că întreprinderea municipală „nu dispune în prezent de informații cu privire la investigațiile poliției”.

Informațiile au fost obținute prin intermediul surselor media. Ce ține de spoturile audio în sine… Da, ele se regăsesc în transportul public municipal. Sunt mesaje sociale plasate de municipalitate”, a comunicat reprezentanta RTEC.

Pe 7 februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că în troleibuzele din Chișinău este difuzat un mesaj care inițial a fost plasat pe pagina Primăriei capitalei și „care de fapt nu este de interes public”. Potrivit lui Vodă, mesajul „este foarte agresiv” și cetățenii l-ar fi calificat „absolut penibil”. Mesajul vizat este o publicație a Primăriei din 6 februarie cu privire la „o nouă acțiune strict politică din partea consilierilor PAS”. Contactată pentru o reacție, consiliera primarului de Chișinău, Natalia Ixari, a declarat că „cele spuse de comunicatorul Guvernului, din analiza judecății de valoare a dumnealui, precum a declarat, nu au fost altceva decât niște noi critici la adresa Administrației Publice Locale”. „Tot ce urmărim sunt niște atacuri zilnice din partea celor de la guvernare”, a adăugat Ixari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Justiția, afectată de greva avocaților? Ministra Veronica Mihailov-Moraru: „Nu e stare de alertă”

Situația din sistemul de justiție este „gestionabilă”, în pofida grevei generale declanșate de avocați. Totuși, există riscul ca unele cauze să fie tergiversate, a subliniat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, într-o declarație pentru presă. Potrivit acesteia, pe parcursul zilei de marți, apărătorii s-au prezentat la toate acțiunile procesuale urgente.

„Ministerul Justiției în această săptămâna aceasta consultări. Am facilitat dialogul între avocați și autorități pentru a se discuta nemulțumirile avocaților și soluțiile ce țin de depășirea acestei situații, pentru că, în primul rând, nu trebuie să pereclităm buna funcționare a sistemului de justiție și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Pe parcursul zilei de ieri situația a fost una stabilă, într-adevăr, avocații s-au prezentat la toate acțiunile de urgență, însă pe ședințele care au fost planificate din timp, care nu fac parte din categoria de urgențe, au fost depuse cereri de amânare în legătură cu continuarea grevei”, a declarat ministra pentru presă.

Întrebată despre riscurile asociate cu această situație, Mihailov-Moraru a subliniat că, deocamdată, nu este „o stare de alertă”.

„Situația este gestionabilă la moment. Respectăm dreptul avocaților de a fi în dezacord cu anumite modificări legislative ce țin de legea avocaturii, dar acest dezacord nu trebuie să pună în pericol funcționarea sistemului judecătoresc și drepturile cetățenilor trebuie să fie apărate. Ori, dezacordul poate să fie manifestat prin diverse feluri. Riscurile imediate și cele mai de impact au fost atenuate prin introducerea excepțiiilor. Ce ține de celelalte ședințe, trebuie să recunoaștem că suntem în perioada când și judecătorii și procurorii sunt în concedii, nu este o situație de alertă. Dar, totodată, ar putea fi o anumită tergiversare a examinării cauzelor”, a subliniat ministra Justiției.

În ceea ce privește soarta proiectului de lege care a declanșat greva, Mihailov-Moraru a menționat că decizia finală aparține Președinției.

„Decizia respectivă aparține Președinției. O opțiune ar fi promulgarea legii, iar modificările să fie efectuate în următorul Legislativ. A doua opțiune ar fi nepromulgarea și continuarea discuțiilor în cadrul unui grup de lucru, inclusiv la Ministerul Justiției”, a menționat aceasta.

Amintim că marți, 15 iulie, a început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: