Poliția neagă că ar fi făcut presiuni asupra primarilor înainte de protestul CALM
Full Article 2 minutes read

Poliția neagă că ar fi făcut presiuni asupra primarilor înainte de protestul CALM

Inspectoratul General al Poliției neagă acuzațiile directorului Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM) cu privire la intimidarea și descurajarea aleșilor locali de a participa la acțiunea de protest organizată de către aceștia la 27 noiembrie curent. Anterior, o dezmințire în acest sens a fost publicată și de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

„Nu au fost înregistrate astfel de cazuri”, se arată într-un comunicat de presă al IGP.

Mai mult, oamenii legii îndeamnă cetățenii să sesizeze orice cazuri suspecte.

„Suntem instituția care are obligația să asigure ordinea publică și securitatea fiecărui cetățean, să identifice factorii și condițiile care pot pune în pericol persoanele. Totodată, încurajăm în caz de identificare a unor riscuri să ne sesizați pentru a putea interveni proactiv, în vederea examinării tuturor circumstanțelor și elucidarea cazului în modul stabilit de legislație și actele normative”, se arată într-un comunicat al oamenilor legii.

Reacția vine după ce directorul CALM Viorel Furdui a scris pe pagina sa de Facebook că primarii ar fi fost sunați de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ai Inspectoratului Național de Patrulare (INP) înainte de protestul anunțat pentru 27 noiembrie.

Și SIS a respins acuzațiile.

***

Mai mulți primari din cadrul CALM au organizat pe 27 noiembrie un protest în capitală. Aleșii locali susțin că plafonarea taxelor locale este o imixtiune în activitatea lor și că funcționarii din capitală nu cunosc situația mai bine decât ei. Mai mult, potrivit acestora, dacă proiectul de lege va fi aprobat, „toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic”.

Ministerul Finanțelor i-a invitat la discuții. Reprezentanții instituției au menționat că propunerea de plafonare a taxelor locale a fost făcută ca urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri și asociațiilor de business și că aceasta va consolida autonomia financiară și decizională a autorităților locale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: