Maia Sandu/Facebook

Politico: Comisia Europeană va recomanda deschiderea negocierilor privind aderarea Moldovei și Ucrainei la UE. Dar cu „atenționări”

Comisia Europeană va publica pe 8 noiembrie raportul privind progresul înregistrat de Ucraina și Republica Moldova și va recomanda demararea negocierilor privind aderarea celor două țări, scrie Politico pe 1 noiembrie, cu trimitere la propriile surse. Publicația mai scrie că UE va impune celor două țări anumite „atenționări” tehnice.

Politico scrie că în interiorul UE se discută despre necesitatea implementării reformelor, pentru a înțelege cum poate funcționa Uniunea eficient, în special în contextul planurilor de extindere, pentru a se evita un blocaj instituțional.

„Această inițiativă de reformare a UE are loc cu doar câteva zile înainte de publicarea de către Comisie, la 8 noiembrie, a raportului privind progresele înregistrate de Ucraina și de alte state aspirante la aderarea la UE. (…) În acest document, oficialii și diplomații UE au declarat pentru Playbook/Politico că Bruxelles va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, cu condiția ca aceste țări să facă mai multe progrese „tehnice”, de la construirea unui sistem judiciar solid și independent, la protejarea drepturilor minorităților și la punerea în aplicare a măsurilor anticorupție”, scrie publicația.

***

Amintim că Republica Moldova a avut de îndeplinit 9 pași impuși de Comisia Europeană, Ucraina – 7, iar Georgia – 12. În cazul Republicii Moldova, a fost vorba despre:

  1. reforma justiției
  2. cadrul electoral
  3. combaterea corupției
  4. deoligarhizarea și reducerea influenței intereselor private
  5. combaterea criminalității organizate și spălării banilor
  6. îmbunătățirea serviciilor publice, reforma administrației publice
  7. managementul finanțelor publice
  8. implicarea societății civile
  9. drepturile omului.

Raportul privind gradul de îndeplinire a celor 9 pași urmează a fi publicat în luna noiembrie. Ulterior, în baza evaluării Comisiei Europene, un alt summit al UE, la 14-15 decembrie, ar putea decide dacă R. Moldova și alte țări pot începe negocierile de aderare.

De menționat că, în cazul în care Comisia Europeană va decide demararea negocierilor pentru aderarea Moldovei la UE, nu înseamnă că țara va primi un termen clar pentru când se poate împlini acest lucru. De exemplu, cele cinci țări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia) care au, de asemenea, statutul de țară candidată, nu au reușit să adere în pofida faptului că unele au demarat negocierile acum mai bine de 10 ani.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: