Poliția avertizează: a apărut un nou fenomen de fraude în mediul online
Full Article 2 minutes read

Poliția avertizează: a apărut un nou fenomen de fraude în mediul online

De la începutul lunii decembrie 2020, pe teritoriul Republicii Moldova, s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing. Este avertizarea Inspectoratului General al Poliției (IGP), care atrage atenția că “pescuirea de date online” este cea mai frecventă metodă de fraudă, prin care ți se iau și folosesc informațiile bancare și, de multe ori, și banii. Asta se face prin site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute și de încredere.

Poliția atrage atenția asupra acestui fenomen care are consecințe negative pentru cetățeni.

Schema infracțională: prin intermediul mesageriilor instantanee, infractorii contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu se pot apropia pentru a ridica bunul, propun victimelor să îl transmită prin intermediul serviciilor poștale.

Direcția investigații infracțiuni informatice atrage atenția că Î.S. ”Poșta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacții și nu cere datele cardului bancar al beneficiarilor pentru solicitarea și achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

În acest context, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

  • Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line)

 

  • Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;
  • Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat, fiți atenți la denumire, să corespundă perfect;
  •  Platformele de anunțuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: