Poliția avertizează: a apărut un nou fenomen de fraude în mediul online

De la începutul lunii decembrie 2020, pe teritoriul Republicii Moldova, s-au intensificat cazurile de fraudă de tip phishing. Este avertizarea Inspectoratului General al Poliției (IGP), care atrage atenția că “pescuirea de date online” este cea mai frecventă metodă de fraudă, prin care ți se iau și folosesc informațiile bancare și, de multe ori, și banii. Asta se face prin site-uri false, uneori asemănătoare site-urilor cunoscute și de încredere.

Poliția atrage atenția asupra acestui fenomen care are consecințe negative pentru cetățeni.

Schema infracțională: prin intermediul mesageriilor instantanee, infractorii contactează persoanele care au plasat anunțuri de comercializare a unor bunuri pe platformele de anunțuri. Ulterior, suspecții, sub pretextul că nu se pot apropia pentru a ridica bunul, propun victimelor să îl transmită prin intermediul serviciilor poștale.

Direcția investigații infracțiuni informatice atrage atenția că Î.S. ”Poșta Moldovei” nu participă la asemenea tranzacții și nu cere datele cardului bancar al beneficiarilor pentru solicitarea și achitarea unei comenzi prin intermediul Serviciului Curier Rapid.

În acest context, Poliția recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

  • Nu divulgați nimănui (nici personalului băncii) informațiile dvs. personale sau datele cardului bancar, (numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line)

 

  • Verificați lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, adresează-te băncii cât mai repede;
  • Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat, fiți atenți la denumire, să corespundă perfect;
  •  Platformele de anunțuri nu vor colecta sau valida niciodată prin e-mail sau SMS informații confidențiale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: