Popescu, discuție cu Geoană: ministrul i-a spus oficialului NATO de ce investițiile în apărarea Moldovei sunt necesare
Full Article 3 minutes read

Popescu, discuție cu Geoană: ministrul i-a spus oficialului NATO de ce investițiile în apărarea Moldovei sunt necesare

Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu a avut o discuție, la București, cu secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană. Oficialii au vorbit despre securitatea din regiune în contextul războiului din Ucraina. Potrivit lui Popescu, Geoană a reiterat angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu Republica Moldova. 

Potrivit lui Popescu, în cadrul discuției cu Geoană a fost abordată „problema securității în regiune în contextul războiului nejustificat pe care Federația Rusă îl poartă împotriva Ucrainei”.

„Am folosit această ocazie pentru a reitera sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei și necesitatea consolidării securității în Europa”, a comunicat ministrul de la Chișinău.

„Am declarat că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă izolare, iar noi ne dorim ca țara noastră să devină un factor de stabilitate în regiune”, a precizat Popescu. Potrivit lui, „investițiile în domeniul securității și apărării ne vor permite să realizăm acest obiectiv”.

Totodată, Popescu a spus că a exprimat angajamentul Republicii Moldova de a consolida securitatea globală prin intermediul participării la misiunile civile UE.

„La rândul său, Mircea Geoană a reiterat angajamentul NATO de a aprofunda parteneriatul cu Republica Moldova, precum și de a sprijini agendă de reforme a autorităților de la Chișinău”, a relatat Popescu.

***

Pe 20 ianuarie, secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană a declarat că Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers.

Tot pe 20 ianuarie, președinta Maia Sandu a declarat că „acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”. „Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a precizat Maia Sandu, pentru Politico.

Ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat la cele menționate de Maia Sandu. Acesta a clasat declarația șefei statului drept una periculoasă. Cetăţenii noştri vor să menţină neutralitatea şi pacea, după cum arată rezultatele numeroaselor sondaje de opinie publică, şi nu vor fi niciodată de acord să devină carne de tun pentru NATO în lupta împotriva Rusiei”, a reacționat Dodon

Ulterior, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a spus că discuțiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianță militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetățenii. Nosatîi a declarat că Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid.

În aprilie, Mircea Geoană declara că Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să meargă atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu NATO.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: