Andrei Mardari / NewsMaker

Popescu enumeră riscurile care planează asupra Moldovei, în contextul războiului din Ucraina: „Rămân foarte mari și foarte multe”

Riscurile care planează asupra Republicii Moldova în contextul războiului din țara vecină, Ucraina, rămân „foarte mari și multe”. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierului țării Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, la moment, cele mai mari riscuri la adresa țării noastre sunt de ordin militar, energetic, dar și nuclear.  

„Riscurile rămân foarte mari și foarte multe. Războiul continuă și există riscul să dureze destul de mult. Faza acută parțial s-a epuizat. Armata ucraineană a reușit să elibereze anumite teritorii, dar riscurile persistă și ele sunt multiple.  Există riscul de ordin militar. Acum se discută public și riscuri de ordin nuclear, dar avem și riscuri pentru securitatea noastră energetică. Acest război creează o problemă majoră pentru toți cetățenii noștri, indiferent de preferințele lor de ordin politic”, a declarat Nicu Popescu.

Referindu-se la felul în care Moldova își asigură securitatea în condițiile în care este stat neutru, Nicu Popescu a spus că neutralitatea nu înseamnă izolare. Vicepremierul susține că, ținând cont de contextul regional actual, este esențial ca Republica Moldova să își fortifice capacitățile militare și să-și consolideze sectorul de apărare și securitate. Popescu declară că acest lucru nu ar atenta și nici nu ar încălca în niciun fel statutul de neutralitate al țării noastre.

„Trebuie să fortificăm capacitățile noastre militare, dar și din sectorul de securitate. Este obligația  noastră să o facem. (…) Neutralitatea nu presupune izolare. Din contra, trebuie să ne construim parteneriate care sa ajute statul să se protejeze. Avem nevoie de o armată modernă, care să protejeze cetățenii de orice tip de atac. Statele neutre au nevoie de o armată funcțională, or statele neutre investesc mult mai mult în securitate, pentru că ele trebuie să se apere singure, comparativ cu statele protejate de alianțe militare”, a mai declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Șeful diplomației de la Chișinău recunoaște că statutul de neutralitate al Republicii Moldova este ignorat de Federația Rusă, însă se arată convins că autoritățile vor obține retragerea trupelor ruse, care staționează ilegal în stânga Nistrului, pe cale diplomatică și pașnică.

De menționat că, de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au declarat, în repetate rânduri, despre necesitatea dotării Armatei Naționale. „Dacă Rusia încearcă să vină peste noi, ce facem, trimitem armata cu sapa?”, s-a întrebat preșdinta Maia Sandu la Moldova 1, după ce a declarat că sistemul de apărare al Republicii Moldova este foarte slab. Ulterior, președinta a dat asigurări că Republica Moldova „nu cumpără armament”, iar „autoritățile nu vor cheltui banii publici în acest scop”.

Amintim că Consiliul Uniunii Europene a adoptat la sfârșitul lunii iunie o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Măsura de asistență își propune să consolideze capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: