diez.md

Poșta Moldovei suspendă livrările către Israel: de când nu se mai pot trimite scrisori și colete

Poșta Moldovei a anunțat că începând de astăzi, 17 iunie, sistează recepționarea tuturor trimiterilor poștale internaționale — inclusiv scrisori, colete și servicii EMS — cu destinația Israel.

Decizia vine ca urmare a întreruperii traficului aerian și a altor servicii de transport către această Israel, pe fondul situației de securitate din regiune.

Reprezentanții instituției precizează că vor reveni cu informații privind reluarea serviciilor imediat ce va fi posibil, prin intermediul canalelor oficiale de comunicare.

„Vă mulțumim pentru înțelegere!”, transmite Poșta Moldovei tuturor clienților afectați de această măsură temporară.

***

Tensiunile dintre Israel și Iran au atins un nou punct culminant, după ce Israelul a atacat în noaptea de 13 iunie mai multe obiective nucleare și militare iraniene. Atacul a fost justificat de liderii israelieni ca fiind necesar pentru a preveni o presupusă amenințare iminentă reprezentată de programul nuclear iranian, relatează AFP. Iranul a ripostat, la rândul său, cu drone și rachete, lansate împotriva Israelului. Pe 13 iunie, atât Israelul, cât și Iranul, dar și alte țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiile aeriene. Astfel, zborurile din și spre Tel-Aviv au fost anulate.

Pe 16 iunie, MAE a îndeamnat cetățenii moldoveni aflați în Israel să părăsească țara, pe durata desfășurării conflictului cu Iran. În seara aceleiași zile, ministerul a anunțat că 26 de cetățeni moldoveni au contactat Ambasada Republicii Moldova din Israel solicitând informații privind posibilitățile de evacuare, inclusiv despre o eventuală organizare a unui zbor charter.

Pe 17 iunie, Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel anunță că, în contextul escaladării situației de securitate din regiune, secția consulară își suspendă temporar serviciile consulare ordinare și va presta doar servicii de urgență. Este vorba, în principal, despre eliberarea titlurilor de călătorie și soluționarea altor situații excepționale.

Totodată, autoritățile reamintesc că spațiul aerian israelian rămâne închis pentru o perioadă nedeterminată. În aceste condiții, cetățenii moldoveni care intenționează să părăsească teritoriul Israelului sunt îndemnați să utilizeze rutele terestre prin punctele de frontieră cu Egiptul și Iordania. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: