Postul TV, care difuzează produsele mediatice ale RTR Moldova, amendat cu 14 mii de lei
Full Article 2 minutes read

Postul TV, care difuzează produsele mediatice ale RTR Moldova, amendat cu 14 mii de lei

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune „Cinema 1″ pentru încălcarea mai multor puncte din concepția generală a serviciului de programe. Controlul a fost făcut ca urmare a autosesizării membrului CA, Orest Dabija, în perioada 09 – 15 ianuarie 2023.

Calculele la Structura serviciului de programe au arătat că Cinema 1 a avut mai puțină producție proprie (11,08% față de 2,5%), cu 23,28% mai puține programe audiovizuale realizate de producători ce provin din statele membre ale Uniunii Europene și/sau din statele terțe participante la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, decât prevăzut în concepția de programe.

Abateri au fost și la procentajul operelor audiovizuale europene, unde din 54,5% au fost realizate 48,78%, iar la programele informative și analitice s-au difuzat 10% față de 0% trecute în concepție. Și procentul publicității difuzate a depășit durata prevezută în concepție cu 8,53%.

Președinta Consiliul Audiovizualului, Liliana Vițu, a afirmat că, prin preluarea programelor de știri și de emisiuni difuzate anterior la „RTR-Moldova”, „Cinema 1″ a comis un tertip și o eludare de la prevederile legislației audiovizuale.

Tot în cadrul ședinței de azi, CA a dispus efectuarea unui control la capitolul respectării concepției generale de programe, prevăzută în conținutul licenței de emisie a postului „Orizont TV”, și a unui control privind respectarea drepturilor de autor și conexe, legat de difuzarea producțiilor „NTV” la acest post.

CA a mai dispus efectuarea controlului asupra unui alt serviciu media de televiziune, „Exclusiv TV”, la capitolul respectării concepției generale de programe și a condițiilor de licență ce țin de sigla/elementele de identificare ale serviciului media.

Amintim că pe 23 decembrie, Consiliul Audiovizualului (CA) a decis să inițieze un control în privința postului Cinema 1, după ce s-a aflat că acesta retransmite conținut local de la postul de televiziune cu licența de emisie suspendată, RTR-Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: