tv8.md

Posturile de radio HIT FM și Radio Alla au fost sancționate din cauza felului cum au reflectat invazia Ucrainei

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu câte cinci avertizări publice posturile de radio HIT FM și Radio Alla pentru încălcări identificate în materiale informativ-analitice despre conflictul armat din Ucraina, preluate de la Sputnik Moldova. Sancțiunile au fost aplicate în cadrul ședinței din 23 martie, informează portalul Media-Azi.

Raportul de monitorizare a vizat perioada 24-27 februarie. Rezultatele monitorizării au atestat că, atât HIT FM, cât și Radio Alla, au difuzat „exact același  conținut informativ realizat de studioul Sputnik Moldova”, subiecte cu privire la conflictul armat din Ucraina.

Acestea au fost prezentate unilateral și „nu pot fi considerate echidistante în reflectarea subiectelor cu privire la criza de securitate din regiune. Majoritatea materialelor au poziționat Federația Rusă într-o lumină pozitivă cu afirmații favorabile ei, pe când toate opiniile relevante aflate în opoziție au lipsit. Toate cele atestate la relatarea subiectelor denotă faptul că furnizorii de servicii media au recurs la omisiunea părților vizate ceea ce nu corespunde legislației audiovizuale”, a precizat Victoria Stețcaia, șefa Direcției monitorizare radio la CA.

Ambele posturi de radio au informat Consiliul că nu vor difuza știri ale Sputnik Moldova începând cu 1 martie. Reprezentanta furnizorilor, Tatiana Gumeni, a precizat la telefon, în cadrul ședinței, că decizia privind renunțarea la produsele Sputnik Moldova a fost luată de administrație. În privința încălcărilor depistate, ea susține că radiourile nu au dreptul să intervină în politica editorială și conținutul achiziționat de la Sputnik. „Nu avem obiecții la raport”, a mai spus Gumeni.

Șefa CA Liliana Vițu a precizat că posturile de radio pot fi sancționate doar cu avertizare publică pentru că sunt la prima abatere. Fiecare s-a ales cu câte cinci astfel de avertizări.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Cinci moldoveni au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat în armate străine. Maia Sandu a semnat decretul

Cinci bărbați născuți în Republica Moldova, cu vârste între 39 și 51 de ani, au rămas fără cetățenie după ce s-au înrolat benevol în forțe armate străine. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta Maia Sandu, pe data de 17 iulie.

Decizia intră în vigoare la data semnării și poate fi contestată în instanță conform legii.

Precizăm că, conform legii, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă, prin decret prezidențial, persoanei care:

  • a obținut cetățenia în mod fraudulos, prin furnizarea de informații false, prin ascunderea unor date esențiale sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislația anterioară în materie de cetățenie;
  • s-a înrolat benevol în forțele armate ale unui stat străin;
  • a comis fapte deosebit de grave care aduc prejudicii esențiale statului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: