Facebook/Igor Grosu

„Poziția noastră rămâne constantă – Crimeea este Ucraina”. Grosu a participat la inaugurarea unui memorial, la Kiev FOTO

Aflat în Ucraina, președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu a participat la inaugurarea unui memorial dedicat victimelor deportării în masă a tătarilor din Crimeea, în 1944. „Din păcate și în anul 2024, poporul tătar din Crimeea continuă să se confrunte cu persecuții politice și cu presiuni pe motive etnice, în cadrul ocupației temporare de către Rusia a teritoriului Republicii Autonome Crimeea”, a comunicat Grosu. Oficialul moldovean a postat mai multe imagini de la evenimentul desfășurat la Kiev. 

„Astăzi, în cadrul celui de-al patrulea Summit al Platformei Internaționale Crimeea, împreună cu șefi de state și de guverne, am participat la inaugurarea unui memorial național dedicat genocidului stalinist al tătarilor din Crimeea. Acum 80 de ani, toată populația de tătari din peninsulă a fost urcată în vagoane pentru animale și deportată în Asia Centrală. Din păcate și în anul 2024, poporul tătar din Crimeea continuă să se confrunte cu persecuții politice și cu presiuni pe motive etnice, în cadrul ocupației temporare de către Rusia a teritoriului Republicii Autonome Crimeea”, a scris Grosu pe o rețea de socializare.

„Poziția noastră rămâne constantă – Crimeea este Ucraina. Pacea Ucrainei este pacea Moldovei și a Uniunii Europene”, a adăugat oficialul moldovean.

Potrivit Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, în urmă cu 80 de ani, aproape două sute de mii de tătari din Crimeea, care alături de alte popoare ale lumii, au luptat împotriva nazismului, au fost declarați „trădători” de către regimul sovietic și au fost trimiși în exil în câteva zile în vagoane pentru animale în zone îndepărtate din Asia Centrală și Siberia. „Pentru mulți dintre ei, calea dificilă a deportării a devenit o cale a morții. Numai în primii ani de exil, aproximativ jumătate dintre deportați au murit. Deportarea tătarilor din Crimeea a fost una dintre crimele oribile comise de autoritățile sovietice, ca parte a politicii sistemice de genocid de ștergere a identității naționale, care urmărea să creeze o „familie unică a popoarelor sovietice””, a comunicat Ambasada.

În 2014, peninsula Crimeea a fost ocupată şi anexată ilegal de Rusia.

Facebook/Igor Grosu
Facebook/Igor Grosu
Facebook/Igor Grosu
Facebook/Igor Grosu
Facebook/Igor Grosu

Igor Grosu efectuează o vizită în Ucraina. El participă pe 11 septembrie la cel de-al 4-lea Summit al Platformei Crimeea. Evenimentul, care se desfășoară la Kiev, este găzduit de președintele Ucrainei Vladimir Zelenski. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: