PR negru, acte de violență a alegătorilor sau vot în grup. Incidentele din turul II al scrutinului local, raportate de Promo-LEX
Full Article 3 minutes read

PR negru, acte de violență a alegătorilor sau vot în grup. Incidentele din turul II al scrutinului local, raportate de Promo-LEX

Peste 100 de incidente au fost constatate de Asociația Promo-LEX după ce a monitorizat scrutinul din 19 noiembrie. Printre acestea sunt: prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza secțiilor de votare, fotografierea buletinelor de vot, transportarea organizată a alegătorilor, votarea în grup, inclusiv acte de violență/intimidare a alegătorilor sau altor persoane.

Pe 20 noiembrie, reprezentanții Promo-LEX au prezentat incidentele identificate pe 19 noiembrie, când în Moldova a avut loc turul II al scrutinului local.

În 31 de cazuri s-a constatat prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secțiile de votare. În 25 cazuri s-a stabilit că au fost fotografiate buletinele de vot sau alte încălcări ale secretului votului.

În 12 cazuri s-a întrerupt procesul de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot. În 9 cazuri, urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot.

În 8 cazuri au avut loc deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării, situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat). În 7 cazuri s-a constatat transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă).

În 6 cazuri s-a votat nejustificat în grup (în cabinele de vot se aflau 2 și mai multe persoane). În 6 cazuri s-a constatat accesul restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare.

În 5 cazuri au fost deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane).

În 4 cazuri au fost prezente materiale de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 de metri de la locul secției). În 2 cazuri – acte de violență/intimidare a alegătorilor sau altor persoane. În 2 cazuri s-a refuzat eliberarea copiilor tuturor proceselor-verbale de numărare a voturilor.

Într-un caz a avut loc agitație electorală sau PR negru în raza de 100 m și/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, a comunicat Asociația.

În urma prelucrării tuturor rapoartelor recepționate de la observatori, MO Promo-LEX a constat un număr de 126 de incidente pe parcursul votării”, au menționat reprezentanții Asociației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: