Precizările Procuraturii după publicarea imaginilor trucate în care apar Ilan Șor și Maia Sandu
Full Article 3 minutes read

Precizările Procuraturii după publicarea imaginilor trucate în care apar Ilan Șor și Maia Sandu

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a comentat informațiile difuzate miercuri seara la emisiunea „Secretele puterii” de la Jurnal TV, conform cărora omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus la cale discreditarea președintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care șefa statului chipurile primește un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. PCCOCS a subliniat că nu a primit nicio sesizare cu privire la pretinsa denigrare a imaginii.

Într-un comunicat de presă, instituția precizează următoarele:

„1. La data de 7 iulie curent, PCCOCS de comun cu SIS, au efectuat percheziție în dosarul inviolabilității vieții personale a unui judecător. Aceasta a fost desfășurată la unul dintre figuranții care au organizat activitatea infracțională în privința judecătorului. Alte acțiuni de urmărire penală pe adresa indicată nu s-au efectuat.

2. În cadrul percheziției la fața locului NU au fost ridicate calculatoare, ci doar două telefoane mobile, care, conform procedurilor legale, au fost transmise pentru efectuarea constatărilor tehnico-științifice.

3. Până la această etapă, rezultatele acestor expertize nu au fost prezentate de instituția responsabilă, solicitată de către procurori.

4. Fiind unica autoritate responsabilă de gestionarea dosarului respectiv, Procuratura nu a identificat în activitatea proprie și probatoriul acumulat temeiuri de a se autosesiza asupra vreunei fapte infracționale, decât cele investigate conform legii;

5. Până la moment, pe adresa instituției nu a parvenit vreo sesizare cu privire la pretinsa denigrare a imaginii, ce ar rezulta inclusiv din trucarea unor date în ajunul alegerilor parlamentare din iulie curent;

6. Investigațiile pe dosarul inviolabilității vieții personale a judecătorului continuă, inclusiv prin prisma violării de domiciliu și pregătirii infracțiunii de șantaj. La această etapă, pe dosar sunt șase persoane plasate în arest preventiv.

7. Procuratura va informa suplimentar despre avansarea investigațiilor pe dosar”.

Amintim că, pe 4 august, Jurnal TV a publicat un material video, potrivit căruia omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus la cale discreditarea președintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care șefa statului chipurile primește un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit autorilor investigației, înregistrarea video ar fi urmat să fie difuzată pe finalul campaniei parlamentare, însă planul ar fi fost dejucat de SIS. Parlamentarul vizat Ilan Șor susține că imaginile sunt un fals.

Într-un comentariu pentru NM, Veaceslav Platon a negat vehement orice implicare și a menționat că va acționa în judecată jurnaliștii care au publicat materialul respectiv.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: