Pregătirile pentru începerea negocierilor de aderare la UE – pe ultima sută de metri. Documentele aprobate la Chișinău și Bruxelles
Full Article 2 minutes read

Pregătirile pentru începerea negocierilor de aderare la UE – pe ultima sută de metri. Documentele aprobate la Chișinău și Bruxelles

Autoritățile de la Chișinău și Bruxelles se pregătesc să dea start negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Pe 21 iunie, au fost aprobate Pozițiile de negociere din partea țării noastre și blocului comunitar, precum și Cadrul de negociere. 

Pe 20 iunie, în incinta Parlamentului European din Bruxelles, a avut loc dezbaterea „Beneficiile integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”. Evenimentul a fost organizat de Clubul „Moldova-UE”.

La dezbatere au participat, printre alții, ambasadoarea Moldovei la UE, Daniela Morari, și ambasadorul Moldovei în Belgia și la NATO, Viorel Cibotaru.

În cadrul evenimentului, speakerii au evidențiat impactul pozitiv, atât economic, cât și social, pe care cetățenii Republicii Moldova îl vor resimți deja în perioada integrării. De asemenea, dezbaterea a abordat importanța consolidării capacității instituțiilor publice moldovenești pentru a implementa în mod eficient acquis-ul și standardele UE, precum și pentru a gestiona complexitatea proceselor de negociere”, se arată într-un comunicat publicat de Clubul „Moldova-UE”.

Iar pe 21 iunie, Consiliul Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene s-a întrunit în ședință. Reprezentanții statelor membre au aprobat textul Cadrului de negociere și Poziția de negociere cu Republica Moldova. Biroul pentru Integrare Europeană de la Chișinău a precizat că documentele urmează să fie remise autorităților din țara noastră.

În aceiași zi, în cadrul ședinței Guvernului, Cabinetul de miniștri a aprobat Poziția de negociere din partea țării noastre. Aceasta va fi prezentată la Luxemburg pe 25 iunie, atunci când vor începe negocierile de aderare. Documentul va confirma că Republica Moldova acceptă cadrul de negociere propus de UE.

Pregătirile pentru prima Conferință Interguvernamentală Moldova – UE sunt pe ultima sută de metri și la Bruxelles, și la Chișinău”, a precizat Biroul pentru Integrare Europeană.

***

Precizăm că negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană cu Republicii Moldova vor începe oficial pe 25 iunie, atunci când va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE. Până atunci, pe 21 iunie, în cadrul unei ceremonii solemne, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care sunt inițiate negocierile de aderare, iar viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, este desemnată negociator-șef din partea țării noastre.

Republica Moldova este țară-candidat pentru aderarea la UE din iunie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: