Prejudicii morale și amendă. Suma usturătoare pe care o va plăti un moldovean care a amenințat cu moartea un tânăr gay
Full Article 5 minutes read

Prejudicii morale și amendă. Suma usturătoare pe care o va plăti un moldovean care a amenințat cu moartea un tânăr gay

După ce a amenințat cu moartea un tânăr gay din Moldova, un moldovean va trebui să achite o amendă de 27 500 lei, un prejudiciu moral de 10 mii de lei și alți 21 500 lei – pentru cheltuielile de judecată ale reclamantului. Ilegalitatea a avut loc în 2022, în timp ce bărbatul se afla în Italia. Acesta a fost reținut în 2023 la intrarea în Moldova, după ce l-a înjurat și amenințat la telefon pe Marin Pavlescu – tânărul care a ajuns în atenția publică după ce a fost hărțuit în armată din cauza orientării sale sexuale. În iunie curent, bărbatul a fost recunoscut vinovat. Potrivit Centrului Genderdoc-m, în cazul în care bărbatul nu va plăti amenda, instanța poate să-i schimbe sentința cu pedeapsă cu închisoarea. Totodată, acesta nu poate părăsi Moldova până nu-și ispășește pedeapsa. 

Centrul de Informaţii Genderdoc-m, prima organizaţie pentru drepturile LGBT+ din Moldova, a anunțat pe 21 iunie că Marin Pavlescu a obținut câștig în instanță în litigiul împotriva unui moldovean.

Dreptate în judecată pentru Marin Pavlescu, tânărul care a devenit cunoscut pentru că a fost hărțuit în armată din cauza orientării sale sexuale. După mediatizarea istoriei sale, Marin a fost amenințat cu moartea, la telefon, de un moldovean aflat în Italia. În iunie 2022, bărbatul, pe nume Marin Melnic, l-a înjurat și l-a amenințat pe Pavlescu că o să-i „taie picioarele” și că o să „îl ucidă, că e pederast”. Marin s-a adresat la poliție, iar în august 2023 Melnic a fost reținut la intrarea în țară. În iunie acestui an bărbatul și-a aflat sentința. Acesta trebuie să achită o amendă de 27.500 de lei, prejudiciu moral de 10.000 și suma de 21.500 de lei pentru cheltuielile de judecată ale lui Pavlescu”, au comunicat reprezentanții centrului.

Potrivit centrului, pe 19 iunie 2022, Marin Pavlescu a fost sunat insistent de un necunoscut. Bărbatul de la celălalt capăt al firului l-a înjurat și l-a amenințat. Pavlescu a înregistrat discuția și a depus plângere la poliție. Pe marginea cazului a fost deschisă o cauză penală pentru „amenințare cu omor și vătămare gravă din motive de prejudecată”. Agresorul a fost dat în căutare, fiind localizat în Italia și a fost reținut la frontieră în august 2023, când a intrat în țară.

Marin Melnic s-a arătat surprins de acuzațiile aduse, spunând că nu se aștepta și „regretă” că nu a anticipat consecințele. La distanță de un an, Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani l-a recunoscut vinovat pe Melnic de amenințarea cu omor și vătămare gravă din motive de prejudecată. Instanța i-a impus o amendă de 550 de unități convenționale, ceea ce constituie suma de 27.500 de lei. În plus la amenda pe componenta penală a cazului, Melnic va trebui să-i achite lui Pavlescu 10.000 de lei pentru prejudicii morale și alte 21.500 – cu titlu de cheltuieli pentru asistență juridică. În cazul în care agresorul nu va plăti amenda, instanța poate să-i schimbe sentința cu pedeapsă cu închisoarea, câte o lună de detenție pentru fiecare 100 de unități convenționale neachitate. Instanța a mai stabilit, pe lângă asta, că Melnic nu poate părăsi țara până nu-și ispășește sentința”, au precizat reprezentanții centrului.

Centrul de Informaţii Genderdoc-m a prezentat și reacția lui Marin Pavlescu, urmare a deciziei instanței.

Sunt foarte mulțumit că o persoană homofobă va fi pedepsită pe merit pentru ceea ce a încălcat și sper că fiecare cetățean, înainte de a scrie un comentariu de ură sau de a amenința pe cineva din comunitatea LGBTQ+, să fie la curent că avem legi și vor răspunde pentru toate încălcările. Sper să fie un exemplu bun pentru toți oamenii care au un nivel de mentalitate mai restrâns, homofob și dăunător comunității LGBTQ+”, a comunicat Pavlescu.

Administratoarea Centrului Genderdoc-m Angelica Frolov a spus că „acest caz este unul extrem de important, este primul câștig în baza noilor modificări a Codului Penal cu privire la crimele și discursurile motivate de prejudecată”.

Sper că după această hotărâre, cetățenii Moldovei să înțeleagă că atunci când ameninți pe cineva, chiar și online, pentru că este persoană LGBT sau din orice alt grup defavorizat vei răspunde în fața legii. Și această gaură mare în buzunar, pentru că nu știi să-ți controlezi pornirile, este o pedeapsă lejeră, mai poți face și închisoare”, a comunicat Frolov.

Amintim, Marin Pavlescu a devenit cunoscut în spațiul public după ce a făcut dezvăluiri despre hărțuirea la care a fost expus în timpul serviciului militar. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: