Preotul din Glodeni, acuzat că ar fi încercat să violeze un copil, trecut în rândul călugărilor

Preotul David Roșca, acuzat că ar fi încercat să abuzeze sexual un copil de 12 ani și care a fost oprit în iulie 2022 de a sluji, a fost trecut în rândul monahilor. Decizia a fost luată de reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova, pe 25 octombrie. Potrivit hotărârii, ieromonahul David Roșca – „luând în considerare abaterile canonice, morale şi disciplinare” – a fost destituit din funcție și trecut în rândul monahilor. 

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova au raportat că pe 25 octombrie 2023 au audiat raportul arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel „cu referință la caterisirea ieromonahului David (Roșca)”.

S-a decis: În temeiul deciziei Judecății eparhiale a Episcopiei de Bălți şi Fălești din 27 iulie 2023, privind propunerea de caterisire a ieromonahului David (Roșca), luând în considerare abaterile canonice, morale şi disciplinare ale slujitorului vizat, se caterisește ieromonahul David (Roșca), fiind trecut în rândul monahilor”, se arată într-o declarație a Mitropoliei.

De menționat că noțiunea de caterisire presiune destituirea din funcție. Ieromonah este călugăr cu funcție de preot, monah presupune doar funcția de călugăr.

Amintim că egumenul David Roșca, acuzat că ar fi încercat să abuzeze sexual un copil de 12 ani, a fost oprit în a sluji. Un decret în acest sens a fost semnat, pe 26 iulie 2022, de arhiepiscopul de Bălți și Fălești Marchel. Cazul șocant a avut loc duminică, 24 iulie 2022, într-o localitate din raionul Glodeni. Preotul a fost acuzat de tentativă de viol a unui copil în vârstă de 12 ani. Incidentul s-ar fi petrecut la domiciliul suspectului, după ce, în cursul zilei, victima, împreună cu duhovnicul, au participat la o petrecere cu mai mulți săteni, unde cel din urmă ar fi consumat băuturi alcoolice. Din fericire, minorul a reușit să scape, iar cazul a fost raportat la poliție.

La acea perioadă, preotul David Roșca, în vârstă de 38 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore. Procurorii au cerut mandat de arest pe numele acestuia pentru 30 de zile.

Oamenii legii susțineau atunci că minorul beneficiază de consiliere psihologică, în cadrul unui centru specializat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Cel puțin 7 partide riscă să nu poată participa la parlamentare? CEC: cazurile sunt în instanță

Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, a declarat că instituția electorală poate solicita atât suspendarea activității politice a unui partid, cât și radierea acestuia din registrul partidelor politice, în cazul încălcării legislației privind finanțarea partidelor. „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip”, a comunicat reprezentanta CEC, adăugând că „deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”. 

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, secretara CEC a vorbit despre scrutinele anterioare, menționând că, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, printre persoanele implicate în acte de corupție s-au numărat și 82 de funcționari electorali, dintre care 38 sunt din Găgăuzia.

Totodată, secretara CEC a spus că, la scrutinul din toamna anului trecut, „dacă să ne referim la concurenți, am avut o situație fără precedent”. „Am avut un bloc politic, așa-numit bloc politic. Asta în condițiile în care legislația Republicii Moldova, și aici mă refer la codul electoral, se referea doar la un bloc electoral. Blocul politic respectiv a făcut campanie pe întreagă durată a perioadei electorale, a făcut campanie neavând nicio calitate înregistrată. Urmare a acestei practici, într-adevăr ne învățăm și noi din mers, legislatorul din Republica Moldova a dat noțiunea de bloc electoral camuflat și o să avem acum o posibilitate ca să sancționăm un pic mai dur sau să intervenim mai rapid în toate aceste situații în care anumite entități politice desfășoară activități politice de campanie electorală fără a avea o anumită calitate în partea ce ține de alegeri, fie de concurent, fie de participant”, a declarat secretara Comisiei pe 7 iulie.

Ulterior, prezentatorul TV a întrebat-o pe secretara instituției electorale dacă CEC a folosit mecanismul prin care poate solicita suspendarea dreptului de a candida. „Într-adevăr ține de anumite sancțiuni pe care le poate stabili Comisia Electorală Centrală în partea ce ține de încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Or, Comisia Electorală Centrală are și atribuții în acest sens. Comisia poate solicita inclusiv suspendarea activității politice a unui partid politic, fie radierea acestuia din registrul partidelor politice”, a comunicat reprezentanta CEC.

Întrebată dacă dacă s-a creat până acum un precedent, secretara Comisiei Electorale Centrale a răspuns: „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”.

***

Anterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

Ulterior, CEC a solicitat Ministerului Justiției să dizolve Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova. Solicitarea vine după ce cele patru formațiuni politice au admis repetat încălcarea de neprezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: