Preotul din Glodeni, acuzat că ar fi încercat să violeze un copil, trecut în rândul călugărilor
Full Article 2 minutes read

Preotul din Glodeni, acuzat că ar fi încercat să violeze un copil, trecut în rândul călugărilor

Preotul David Roșca, acuzat că ar fi încercat să abuzeze sexual un copil de 12 ani și care a fost oprit în iulie 2022 de a sluji, a fost trecut în rândul monahilor. Decizia a fost luată de reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova, pe 25 octombrie. Potrivit hotărârii, ieromonahul David Roșca – „luând în considerare abaterile canonice, morale şi disciplinare” – a fost destituit din funcție și trecut în rândul monahilor. 

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova au raportat că pe 25 octombrie 2023 au audiat raportul arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel „cu referință la caterisirea ieromonahului David (Roșca)”.

S-a decis: În temeiul deciziei Judecății eparhiale a Episcopiei de Bălți şi Fălești din 27 iulie 2023, privind propunerea de caterisire a ieromonahului David (Roșca), luând în considerare abaterile canonice, morale şi disciplinare ale slujitorului vizat, se caterisește ieromonahul David (Roșca), fiind trecut în rândul monahilor”, se arată într-o declarație a Mitropoliei.

De menționat că noțiunea de caterisire presiune destituirea din funcție. Ieromonah este călugăr cu funcție de preot, monah presupune doar funcția de călugăr.

Amintim că egumenul David Roșca, acuzat că ar fi încercat să abuzeze sexual un copil de 12 ani, a fost oprit în a sluji. Un decret în acest sens a fost semnat, pe 26 iulie 2022, de arhiepiscopul de Bălți și Fălești Marchel. Cazul șocant a avut loc duminică, 24 iulie 2022, într-o localitate din raionul Glodeni. Preotul a fost acuzat de tentativă de viol a unui copil în vârstă de 12 ani. Incidentul s-ar fi petrecut la domiciliul suspectului, după ce, în cursul zilei, victima, împreună cu duhovnicul, au participat la o petrecere cu mai mulți săteni, unde cel din urmă ar fi consumat băuturi alcoolice. Din fericire, minorul a reușit să scape, iar cazul a fost raportat la poliție.

La acea perioadă, preotul David Roșca, în vârstă de 38 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore. Procurorii au cerut mandat de arest pe numele acestuia pentru 30 de zile.

Oamenii legii susțineau atunci că minorul beneficiază de consiliere psihologică, în cadrul unui centru specializat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: