Presa italiană: „NATO ar putea interveni în războiul din Ucraina dacă Rusia va ataca intenționat Moldova”

Ziarul italian La Repubblica a publicat, pe 5 mai, un articol despre cele două „linii roșii” stabilite în cadrul NATO, care dacă vor fi trecute Alianța Nord-Atlantică va interveni în invazia rusă din Ucraina. Potrivit sursei citate, care face trimitere la surse din conducerea blocului militar, NATO ar putea interveni în cazul în care Belarus va fi implicată direct în război, de partea Federației Ruse sau dacă armata rusă va efectua „provocări militare” în Țările Baltice, Polonia sau „va ataca intenționat” Republica Moldova. 

Potrivit publicației, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina, NATO, într-o „manieră foarte confidențială” și fără comunicări oficiale, „a stabilit cel puțin două linii roșii” dincolo de care ar putea exista o intervenție directă a Alianței Nord-Atlantice în războiul din țara vecină.

Prima „linie roșie” se învârte în jurul posibilității ca armata rusă să pătrundă prin linia de apărare a Kievului și se referă la „implicarea directă sau indirectă a unei terțe părți” în conflictul militar din Ucraina, precizează publicația, făcând referire la implicarea Belarusului în război.

În articol se spune că militarii ucraineni „nu mai pot controla pe deplin” frontiera, ceea ce „creează condiții pentru ca forțele armate ruse să pătrundă în coridorul dintre Ucraina și Belarus”. La Repubblica scrie că „atunci Minskul va fi implicat direct în conflictul militar”. „Iar această circumstanță nu poate decât să intensifice acțiunile NATO în favoarea Ucrainei”, se arată în articol.

A doua „linie roșie” presupune o „provocare militară” a Rusiei împotriva Țărilor Baltice sau Poloniei sau „un atac deliberat” asupra Moldovei. „Nu este vorba neapărat de o invazie, care s-ar putea întâmpla după o ofensivă asupra Odesei, ci pur și simplu de o lovitură militară pentru a testa reacția Occidentului”, scrie La Reppublica, relatează Antikor.

În special, ar putea fi o încercare de a testa capacitatea NATO de a răspunde „într-o fază de posibilă confuzie”. Aici se are în vedere, potrivit articolului, sezonul electoral din Europa și SUA care „ar putea face Kremlinul să creadă că NATO este distras, însă Alianța nu va dori să tolereze o astfel de agresiune”.

În același timp, publicația subliniază că în acest moment nu există planuri operaționale privind trimiterea de trupe NATO în Ucraina, iar „liniile roșii” descrise ar trebui considerate doar ca o evaluare a posibilelor planuri în cazuri de situații excepționale.

***

Precizăm că, pe 24 februarie 2022, la ordinul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, armata rusă a invadat Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: