Андрей Мардарь / NewsMaker

Presă: Rizea și-a găsit de lucru în penitenciar, la curățenie. A fost mutat într-o altă închisoare

Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat la închisoare în România, a fost mutat într-un alt penitenciar, unde își va executa pedeapsa de acum înainte. Administrația Penitenciarelor a României a decis să-i schimbe regimul de executare, cu unul mai blând. Dacă anterior Rizea era încarcerat singur în cameră și păzit permanent, la toate activitățile zilnice, acum ușa celulei acestuia „este deschisă de dimineața până seara și are acces liber în curtea penitenciarului”. În plus, fostul deputat a acceptat munca și ar lucra la curățenie – scrie presa română. 

gandul.ro a scris pe 23 mai că o comisie din cadrul Administrației Penitenciarelor a României a hotărât care sunt condițiile în care Rizea își va executa pedeapsa de acum înainte. Urmare a deciziei, fostul deputat român a fost mutat la o altă închisoare, de la Penitenciarul Rahova – la Penitenciarul Jilava.

Potrivit sursei, inițial Rizea s-a aflat Penitenciarul Vaslui, în mai 2023 a fost adus la Rahova „unde a fost instalat într-o secție destinată deținuților vulnerabili”. Acolo era „încarcerat singur în cameră și păzit permanent, la toate activitățile zilnice”. „Fostul deputat a fost protejat după ce autoritățile ar fi avut o informație legată de faptul că acesta ar putea fi atacat în contul unui conflict mai vechi, purtat prin intermediul unei platforme de socializare cu un om de afaceri influent. Din răzbunare, acesta din urmă ar fi luat legătura cu un lider interlop, pe care l-ar fi rugat să pună la cale un atac împotriva lui Rizea, în urma căruia deținutul să fie supus unor umilințe de natură sexuală”, au menționat jurnaliștii români.

Astfel se precizează că, la un an de la încarcerarea lui Rizea la Penitenciarul Rahova, oficialii Administrației Penitenciarelor a României au decis să-i schimbe regimul de executare, cu unul mai blând.

Potrivit jurnaliștilor români, care fac referire la surse din cadrul Administrației Penitenciarelor, cu aproximativ o lună în urmă, deținutul Rizea a fost anunțat să-și strângă lucrurile, deoarece urmează să fie transferat la Penitenciarul Jilava „unde își va executa pedeapsa în continuare, în regim semideschis”.

„Ca urmare, ușa celulei lui Rizea este deschisă de dimineața până seara și are acces liber în curtea penitenciarului. În plus, sursele citate au declarat că fostul deputat care, în libertate, afișa un lux exagerat, a acceptat munca de jos și ar lucra la curățenie, unde deținuții beneficiază de cea mai mare protecție”, au adăugat jurnaliștii.

***

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie. Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

În noiembrie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a redus cu un an pedeapsa fostului deputat Cristian Rizea, pentru că spălarea de bani de care era acuzat s-a prescris. Într-un final, Rizea va executa o pedeapsă de trei ani şi opt luni de închisoare. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: