Anwar Amro / AFP / Scanpix / LETA

Substanța care a provocat explozia din Beirut a fost adusă de nava unui rus sub pavilionul R. Moldova

Nitratul de amoniu care a provocat explozia devastatoare din portul din Beirut fusese confiscat de pe o navă care aparținea unui cetățean rus, originar din Habarovsk și aflată sub pavilionul Republicii Moldova. Potrivit RBC, membrii echipajului au declarat că proprietarul ambarcațiunii a anunțat în 2014 falimentul și practic a abandonat nava în portul din Liban.

Substanța a fost confiscată în 2014 de pe nava Rhosus. Potrivit registrului navelor marine, aceasta se deplasa sub pavilionul Moldovei iar autoritățile din Liban au confirmat că transporta 2 750 de tone de nitrat de amoniu din Batumi în Mozambic. În septembrie 2013, ambarcațiunea a făcut o oprire neplanificată în portul din Beirut, din cauza unor probleme tehnice.

După ce au verificat nava, autoritățile libaneze au interzis echipajului să părăsească portul. Substanța a fost confiscată și stocată într-un depozit.

Proprietarul navei era un antreprenor originar din Habarovsk – Igor Greciușkin, stabilit cu traiul în Cipru, susțin marinarii care lucrau pe nava Rhosus. Potrivit acestora, omul de afaceri le-a spus că a falimentat, iar ulterior a abandonat ambarcațiunea. Au fost emise trei ordine de arest al navei sub pavilion moldovenesc.

În total, la bord se aflau opt marinari ucraineni, a declarat directorul executiv al fondului de susținere a marinarilor „Assoli” din Odesa, Natalia Klamm.

„După ce marinarii, cu ajutorul nostru, s-au adresat consulului ucrainean, cinci dintre ei s-au întors acasă. Pentru a avea grijă de navă, la bord au rămas patru membri ai echipajului – trei ucraineni și un cetățean rus”, a precizat aceasta.

Cei patru membri ai echipajului, rămași la bordul ambarcațiunii, au reușit să părăsească Libanul abia peste un an.

Într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Chișinău a precizat că, referitor la informațiile din presa internațională privind pretinsa apartenență a navei din portul Beirut pavilionului Republicii Moldova, recomandă consultarea Agenției Navale care gestionează registrul respectiv.

NM a telefonat reprezentanții Agenției Navale pentru un comentariu, însă ni s-a spus să telefonăm mai târziu. Vom reveni cu detalii.

Potrivit celui mai recent bilanț, în explozia care s-a produs marți în portul din orașul Beirut au murit peste 100 de oameni, iar circa 4 000 au fost răniți. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că printre victime nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PAS nu a mers în bloc cu „Împreună” la parlamentare? Doina Gherman: „Experții spun că e riscant”

Președinta fracțiunii PAS, Doina Gherman, a declarat că partidul nu a format un bloc electoral cu Blocul „Împreună” pentru a participa la alegerile parlamentare, deoarece „experții și analiștii politici spun că este riscant să schimbi denumirea în preajma alegerilor”. Totodată, Gherman a subliniat că „miza acestor alegeri este mare” și că potrivit sondajelor, „PAS ar fi, până în prezent, singurul partid pro-european care ar avea șanse reale să intre în Parlament”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul podcastului ZdCe, înregistrat înainte de anunțul făcut de Platforma DA privind participarea la alegeri pe lista PAS.

„Cel mai apropiat de noi este Blocul Împreună. Discuțiile despre acest front comun pentru integrare europeană se duc de mai multe săptămâni. Orice tratative pe care le avem pornesc de la un singur scop – de a salva blocarea integrării europene. Miza acestor alegeri este mare”, a subliniat aceasta.

Întrebată de ce PAS nu dorește să formeze un bloc electoral, Gherman a declarat:

„Toți experții și analiștii politici spun că este foarte riscant să schimbi denumirea entității și să vii cu două luni înainte de alegeri cu altă denumire.

Aceste alegeri sunt extrem de importante pentru a ne juca de-a politica sau de-a testatul. Este o realitate care apare din măsurările din sondajele publice și PAS, până la moment, rămâne unicul partid pro-european care are șanse reale să intre în Parlament”, a menționat Gherman.

Precizăm că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

Pe 20 iulie, PAS a publicat lista candidaților la alegerile parlamentare în care se regăsesc foștii membri ai Platformei DA, Dinu Plîngău și Stela Macari.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: