Profimedia Images

Președinta Comisiei Europene, lăsată fără scaun în timpul unei întâlniri cu Erdogan (VIDEO)

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost lăsată fără scaun în timpul unei întâlniri la nivel înalt cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, informează Euronews. Aceasta a fost nevoită să se așeze pe o canapea.

Din imaginele video publicate se vede că la începutul întâlnirii oficiale, președintele Consiliului European, Charles Michel și președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Ursula von der Leyen rămâne în picioare, fără să știe unde ar trebuie să stea. În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea.

Potrivit sursei citate, Charles Michel este de rang echivalent cu Ursula von der Leyen. Cu toate acestea, el a stat lângă Erdogan și nu i-a oferit scaunul.

Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat reporterilor că Ursula von der Leyen a fost „surprinsă” de absența scaunului, dar a preferat să se concentreze asupra reuniunii și „să acorde prioritate chestiunilor formale”.

Von der Leyen a profitat de ocazie pentru a discuta cu Erdoğan despre drepturile femeilor și despre Convenţia pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor – tratat din care Turcia s-a retras.

Von der Leyen a solicitat echipei sale să se asigure că un incident similar nu se va repeta în viitor, a adăugat Mamer. El a mai spus că Comisia Europeană nu a primit scuze nici din partea echipei lui Charles Michel, nici din partea echipei președintelui Erdogan.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ТАСС

De la organizație teroristă la putere legitimă: Rusia – prima țară care a recunoscut oficial regimul taliban din Afganistan

În Rusia a fost recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului — o entitate statală condusă de mișcarea „Taliban”, scrie The Moscow Times cu referire la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Potrivit instituției, adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, a primit copiile scrisorilor de acreditare de la noul ambasador afgan la Moscova, Gul Hasan.

Ambasadorul rus la Kabul, Dmitri Jirnov, a spus că decizia de recunoaștere a fost luată de președintele rus Vladimir Putin, la propunerea ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Confirmarea simbolică a recunoașterii a fost arborarea noului steag al Afganistanului deasupra ambasadei de la Moscova. Potrivit TASS, este vorba despre un drapel alb, cu textul șahadei — mărturisirea islamică de credință într-un singur Dumnezeu. După preluarea puterii în 2021, „Talibanul” a interzis fostul drapel național, compus din dungi negre, roșii și verzi, înlocuindu-l cu acest simbol religios.

În declarația sa, Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat perspectivele extinderii cooperării comercial-economice cu Kabulul, acordând o atenție deosebită proiectelor din domeniile energiei, transportului, agriculturii și infrastructurii. De asemenea, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere sprijin în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului și a criminalității legate de droguri. A fost menționată separat și intenția de a aprofunda legăturile în educație, sport, cultură și domeniul umanitar.

The Moscow Times menționează că Rusia a devenit, astfel, prima țară din lume care a recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului, deși mișcarea „Taliban” era considerată până de curând organizație teroristă în Federația Rusă. În decembrie 2024, Duma de Stat a adoptat o lege care permite excluderea „Talibanului” din lista respectivă, iar pe 17 aprilie 2025, Curtea Supremă a Federației Ruse a anulat oficial interdicția privind activitatea acestei mișcări în țară.

***

După preluarea puterii în Afganistan, în 2021, mișcarea „Taliban” a format propriul guvern, instaurând un regim criticat pentru represiunile sistematice. Regimul a acordat o atenție restrângerii drepturilor femeilor: au fost introduse interdicții privind educația și libertatea de mișcare, au fost reintroduse pedepsele corporale și creat un departament special pentru „păstrarea valorilor jihadului”. Potrivit sursei, deși din 2003 „Talibanul” a fost recunoscut în Rusia ca organizație teroristă, cooperarea dintre Moscova și această mișcare s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina. Chiar și înainte de recunoașterea oficială, reprezentanți ai conducerii talibane participau în mod regulat la evenimente alături de oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe reprezentanții „Talibanului” drept „oameni raționali”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: