Președintele ceh Petr Pavel i-a comparat pe rușii din Europa cu populația japoneză din Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a sugerat că a aceștia ar trebui să fie supraveghiați îndeaproape de serviciile speciale occidentale. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Liberty, scrie The Insider.
„Cred că, așa cum s-a întâmplat în trecut în cazul mai multor conflicte mondiale, măsurile de securitate pentru cetățenii ruși ar trebui să fie mai stricte în timpul războiului în curs decât în vremuri normale. Așadar, toți cetățenii ruși care trăiesc în țările occidentale trebuie să fie supravegheați mult mai atent decât înainte. Pentru că sunt cetățeni ai unei națiuni care duce un război agresiv. Poate îmi pare rău pentru acești oameni, dar, în același timp, dacă ne uităm înapoi la momentul în care a început cel de-al Doilea Război Mondial – atunci întreaga populație japoneză care trăia în Statele Unite se afla, de asemenea, sub un regim de supraveghere strictă. Acesta este pur și simplu prețul războiului”, a declarat președintele ceh.
De menționat că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, autoritățile SUA au mutat cu forța cel puțin 125 000 de japonezi, dintre care mai mult de jumătate erau cetățeni americani, în lagăre de concentrare numite „centre militare de relocare”. În 1948, japonezii strămutați au fost despăgubiți parțial pentru pierderea proprietății, dar majoritatea nu au fost niciodată despăgubiți în totalitate. La sfârșitul anilor 1980, autoritățile americane au prezentat scuze oficiale victimelor represiunii.
Referindu-se la liderii opoziției ruse, Petr Pavel a menționat că: „Este extrem de important să îi ascultăm pe acești oameni, pentru că ei au o cunoaștere profundă a Rusiei și ne pot spune acest lucru, deoarece nu mulți oameni înțeleg cu adevărat cum gândesc rușii”.
„Dar, în același timp, ar trebui să căutăm și alte personalități care vor apărea în cele din urmă. Și apoi, când războiul se va încheia și relațiile cu Rusia vor începe să se normalizeze, ar trebui probabil să le oferim ocazia acelor oameni care vor fi capabili și suficient de curajoși să vorbească: să îi invităm la diferite conferințe, să îi lăsăm să vorbească în universitățile noastre, astfel încât să înțelegem semnificația acțiunilor rușilor. Pentru că numai atunci când vom înțelege cum gândesc ei vom putea veni cu măsuri bune și propuneri bune care să funcționeze”, a adăugat el.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!