screenshot

Directorul „Forța Fermierilor” îl va consilia pe Recean în domeniul agriculturii

Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, îl va consilia pe premierul Dorin Recean în domeniul agriculturii, scrie TV8 cu referire la purtătorul de cuvânt al Guvernului. Bădărău a menționat pe o rețea de socializare că numirea a avut loc în urma unui „exercițiu de vot” și că își va începe activitatea pe 10 martie. „Rolul meu principal va fi acela de intermediar între sectorul agricol și primul ministru”, a comunicat Alexandru Bădărău.

„Domnul prim-ministru Dorin Recean, așa cum a promis public, i-a propus domnului Alexandru Bădărău, șefului Asociației „Forța Fermierilor”, să vină în funcția de consultant al premierului în domeniul agriculturii, pentru a ajuta fermierii din acest post de serviciu public”,a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă.

Pe o rețea de socializare, Alexandru Bădărău a scris că numirea a avut loc în urma unui „exercițiu de vot”.

„Începând cu 10 martie 2025, voi îndeplini funcția de consultant pe domeniul Agricultură (nu consilier) în Cabinetul primului ministru Dorin Recean. NU voi avea statut de funcționar public. Numirea a avut loc în urma unui proces transparent, inițiat prin propunerea dlui Dorin Recean către asociațiile de profil din agricultură, urmată de un exercițiu de vot efectuat de acestea”, a comunicat el.

Potrivit lui Bădărău, în urma votului au fost selectate trei candidaturi.

„Dna Tatiana Nistorică (7 voturi); Eu – Alexandru Bădărău (6 voturi); Dl Viorel Gherciu (3 voturi); În contextul în care dna Nistorică a refuzat apoi oferta, am decis să-mi asum acest angajament luat în fața colegilor de breaslă, inclusiv mandatul primit din partea Asociației Forța Fermierilor. Nu pretind a fi cel mai bun agricultor, cercetător sau expert în sector, însă experiența mea de aproape 20 de ani în consultanță de afaceri îmi permite să înțeleg în profunzime procesele de business, problemele și nevoile agricultorilor. Rolul meu principal va fi acela de intermediar între sectorul agricol și primul ministru, concentrându-mă pe comunicare, analiza problemelor și identificarea soluțiilor optime în domeniul agricol”, a menționat Bădărău.

UPDATE (11:25) Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că lui Alexandru Bădărău i s-a propus funcția de consilier, adică funcție de demnitate publică.

Pe parcursul anului 2024, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au organizat mai multe proteste. În luna decembrie, Asociația a anunțat o serie de revendicări, printre care: elaborarea unui mecanism de garanții pentru creditare și refinanțare în anul agricol 2025, precum și restituirea accizelor pentru fermierii din 2024.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ce ar însemna pentru Moldova cumpărarea acțiunilor Purcari de către grupul polonez Maspex: „Este important”

În luna mai, a devenit public faptul că grupul polonez Maspex intenționează să cumpere pachetul majoritar de acțiuni al companiei Purcari (în prezent, grupul include fabricile Purcari, Bostavan, Bardar din Moldova, două crame în România și una în Bulgaria – NM). Într-un interviu pentru NM, Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”, a explicat ce implică această tranzacție și ce impact poate avea pentru Republica Moldova.

Tofan a subliniat că Maspex este unul dintre cei mai mari jucători regionali în industria alimentară, cu venituri anuale de aproximativ 3,5 miliarde de euro, și că intrarea acestuia în acționariatul Purcari ar aduce beneficii importante. „A fost evident că un investitor strategic de talia Maspex ar aduce o altă forță în acționariat. Maspex deține branduri precum ‘Żubrówka’, cea mai vândută vodcă din Europa de Est, și Carlo Rossi, cel mai vândut vin din Polonia”, a explicat omul de afaceri.

El consideră că această tranzacție este o oportunitate majoră pentru Moldova, mai ales în ceea ce privește accesul pe piețe internaționale. „Este important pentru noi și pentru Moldova, deoarece avem un vin cu adevărat bun — poate cel mai bun din punct de vedere al raportului calitate-preț. Totuși, ne-a lipsit forța comercială necesară pentru a pătrunde în marile lanțuri de magazine — precum Tesco, Auchan, Biedronka (lanț polonez de retail) și altele. Pentru a concura cu asemenea retaileri și a ajunge pe rafturi, este nevoie de sprijin puternic”, a explicat Tofan.

În opinia sa, prezența Maspex va consolida poziția Purcari pe piața internațională și va contribui la creșterea exporturilor moldovenești: „Eu sunt convins că parteneriatul cu Maspex ne va oferi o forță comercială mult mai mare. La o cifră de afaceri de 100 de milioane de dolari a grupului Purcari și la dimensiunea Maspex, poziția noastră va fi mult mai solidă. Pentru Moldova, aceasta înseamnă o creștere semnificativă a exporturilor”.

Totodată, Tofan a menționat că Maspex are deja relații comerciale cu Moldova, prin intermediul brandului său Tymbark: „Ei deja cumpără cireșe, vișine, concentrat de mere. Cred că investițiile în această zonă se vor accelera”.

Referindu-se la detaliile tranzacției, omul de afaceri a precizat că, în prezent, nu poate oferi informații exacte despre cine va vinde acțiunile: „În prezent, o parte din acțiuni aparțin fondului Horizon Capital, o parte fondatorului companiei, Victor Bostan, iar o parte sunt tranzacționate liber la bursă și pot fi cumpărate de orice doritor. Deocamdată nu pot spune exact de la cine vor cumpăra acțiuni cei de la Maspex, pentru că, sincer, nici eu nu știu. Din informațiile publice, se știe că fondatorul Victor Bostan va păstra circa 75% din acțiunile sale — deci va vinde doar o parte și va rămâne la conducerea companiei. Restul investitorilor vor decide individual”, a subliniat Vasile Tofan.

În ceea ce privește prețul oferit de Maspex, Tofan a explicat că oferta include o primă generoasă față de cotațiile actuale: „aspex a oferit 21 RON pe acțiune, în timp ce anterior acțiunile se tranzacționau în jur de 14 RON. Este o primă de aproximativ 50% față de prețul de piață. Fiecare investitor decide singur dacă acceptă oferta. Ca să înțelegeți, avem aproximativ 70 de fonduri-investitor și circa 11.000 de investitori de retail — adică oameni simpli, care au cumpărat acțiuni”.

Întrebat de ce ar vinde cineva o companie profitabilă, omul de afaceri a explicat că astfel de decizii depind exclusiv de perspectiva fiecărui investitor: „Oferta presupune o primă de 50% față de prețul actual al pieței. Fiecare investitor își va face propria evaluare. Dacă mă întrebați personal, eu consider că este un preț bun”, a menționat partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: