Președintele raionului Florești riscă să fie demis, iar o parte din averea sa ar putea fi confiscată
Full Article 2 minutes read

Președintele raionului Florești riscă să fie demis, iar o parte din averea sa ar putea fi confiscată

Președintele raionului Florești Ștefan Paniș ar putea fi demis din funcție, iar o parte din averea sa ar putea fi confiscată. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat, pe 22 septembrie, că a constatat încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale. Acesta ar fi cumpărat circa 200 de terenuri agricole, existând o diferență vădită dintre veniturile acumulate și averea dobândită.

Controlul a fost inițiat în iunie 2020, în baza unei sesizări. Paniș este la treilea mandat, primul fiind obținut în anul 2012. Astfel, controlul averii a fost extins pentru toată perioada exercitării funcției de demnitate publică, fiind efectuat și pe numele soției acestuia.

În cadrul probatoriului acumulat, inspectorul de integritate a depistat că președintele de raion a cumpărat aproximativ 200 de terenuri agricole, valoarea cărora, conform contractelor de vânzare – cumpărare, oscilează între 1000 de lei și până la peste 200 de mii de lei. În acest mod, s-a constatat diferența substanțială între averea dobândită și veniturile obținute, în mărime totală de aproximativ 2 milioane de lei.

„Din această sumă totală, diferența vădită în sumă de peste 1,6 miloane de lei a fost stabilită pentru perioada 2012-2016, în baza legii anterioare. Deoarece încălcarea cade sub incidența legislației de până în 2016, inspectorul de integritate va sesiza instituțiile competente în vederea efectuării unor controale sub aspect fiscal și penal”, a precizat ANI.

Pentru perioada 2016-2020, inspectorul de integritate a stabilit diferența substanțială de aproximativ 270 de mii de lei. Potrivit legii, subiectul riscă confiscarea acestei sume, deoarece poartă un caracter nejustificat cu privire la deținerea acesteia. Un demers în acest sens va fi expediat în instanța de judecată.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, Ștefan Paniș, prin intermediul avocatului său, a justificat cu acte doar o parte din averea deținută.

Dacă actul emis va rămâne definitiv, președintele raionului Florești ar putea fi decăzut din dreptul de a accede în funcție publică sau de demnitate publică, pe o perioadă de 3 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: