Președinția a contestat hotărârea prin care Vladislav Clima se restabilește în funcție
Full Article 3 minutes read

Președinția a contestat hotărârea prin care Vladislav Clima se restabilește în funcție

Responsabilii de la Președinție au contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia instanței de fond care a anulat decretul prin care președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea magistratului Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de reprezentanții Președinției care au declarat că recursul a fost depus luni, 3 ianuarie curent, la Curtea de Apel Chișinău.

La 31 decembrie 2021, judecătorul Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceasta după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decretul emis de președinta țării Maia Sandu. Hotărârea a fost luată de către judecătorul Alexei Paniș și publicată pe 31 decembrie 2021.

Pe 28 mai, șefa statului, Maia Sandu, a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceasta și-a argumentat decizia prin faptul că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încălcat procedurile legale atunci când a propus candidatura magistratului.

Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Igor Dodon. El este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. Pe 21 iunie 2018, Clima a decis menținerea deciziei primei instanțe privind anularea alegerilor primarului municipiului Chișinău, scrutin câștigat de Andrei Năstase. În toamna lui 2019, în componența altui colegiu, Clima a recunoscut mandatul de primar al liderului Platformei DA. Înainte de asta, CEDO a acceptat plângerea lui Năstase și a solicitat autorităților din Chișinău mai multe lămuriri în privința acestui dosar.

În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei, care în toamna anului 2019 a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor.

În toamna anului 2019, colegiul în componența căruia a intrat Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală. În ianuarie 2020, Clima a încercat să devină judecător la CSJ, înșă CSM a respins solicitarea. Membrul CSM Dorel Musteață a declarat că, în 2016, Clima a aprobat transferul a $700 mii de la o companie offshor din Panama, legată cu Metalferos. Musteață a remarcat că inspecția judiciară din cadrul CSM a vrut să verifice acest dosar, însă acesta a fost preluat de către Procuratura Anticorupție. Pe 24 iulie 2020, inspecția judiciară a decis să nu îl tragă la răspundere disciplinară pe Clima. Dorel Musteață a declarat că va contesta decizia.

Potrivit declarației sale de venituri, în 2019, Clima a obținut 379 mii de lei, a primit o compensație de la o companie de asigurări în mărime de 119 mii de lei și 30 de mii de dolari de la tatăl și fratele său pentru educația fiului. Judecătorul deține două loturi de teren și un apartament cu o suprafață de 193,8 metri pătrați. Acesta mai deține două apartamente cu suprafața de 70,1 metri pătrați și, respectiv, 55,7 metri pătrați. Familia judecătorului deține un automobil Land Rover Discovery Sport în valoare de €38 mii și un Volkswagen Passat Comfortline de 20 de mii de euro.

Pe 3 decembrie, magistratul Vladislav Clima a anunțat că a demisionat din funcția de președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: