Reprezentanții Președinției, despre deep fake-urile cu Maia Sandu, în susținerea lui Șor: „Ne-am adresat către Meta pentru a scoate acest video de pe Facebook”
Full Article 3 minutes read

Reprezentanții Președinției, despre deep fake-urile cu Maia Sandu, în susținerea lui Șor: „Ne-am adresat către Meta pentru a scoate acest video de pe Facebook”

Reprezentanții Președinției au venit cu o reacție, pentru NewsMaker, cu privire la imaginile trucate cu Maia Sandu și sponsorizate de fugarul Ilan Șor. Purtătoarea de cuvânt a instituției prezidențiale a spus că responsabilii s-au adresat către Meta pentru a scoate imaginile de pe Facebook. „Așteptăm să se intervină cât de curând”, au comunicat reprezentanții Președinției de la Chișinău. 

Purtătoarea de cuvânt a Președinției Irina Gotișan a declarat că instituția prezidențială a cerut scoaterea imaginilor cu Maia Sandu de pe Facebook.

Ne-am adresat pe canale instituționale către Meta, pentru a scoate acest video de pe Facebook și așteptăm să se intervină cât de curând. Este încă o dovadă despre cât de murdar funcționează propaganda făcută de o grupare criminală în interesul unui stat străin cu scop de destabilizare și inducere a urii în societate”, a declarat Gotișan pentru NewsMaker.

Menționăm că pe online au apărut noi imagini trucate cu președinta Maia Sandu. O pagină de pe Facebook a publicat pe 4 noiembrie, în ajunul alegerilor locale, imagini în care șefa statului ar îndemna cetățenii să voteze la scrutin pentru Vasile Bolea, care a candidat la funcția de primar al Chișinăului din partea partidului politic „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. În video-ul montat, persoana care ar semăna cu Maia Sandu și-a început discursul după ce a fost prezentată de o moderatoare a canalului public Moldova 1, imagini luate din arhiva televiziunii.

Amintim că și anterior au circulat pe online imagini false cu șefa statului. În octombrie 2022, pe canalele de Telegram au apărut imagini video cu Maia Sandu, în care ar vorbi despre o posibilă mobilizare în țara noastră. Se menționa că Maia Sandu a devenit ținta unei farse din partea prankerilor ruși Vovan și Lexus, care i-ar fi creat impresia șefei statului moldovenesc că vorbește cu premierul Ucrainei. La scurt timp, Președinția a venit cu o reacție, menționând că declarațiile prezentate nu corespund realității – „fiind un trucaj”.

Iar în august 2021, postul de televiziune Jurnal TV a publicat un material video, potrivit căruia omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus la cale discreditarea președintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care șefa statului chipurile primește un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit autorilor investigației, înregistrarea video ar fi urmat să fie difuzată pe finalul campaniei parlamentare, însă planul a fost dejucat de Serviciul de Informații și Securitate. Ilan Șor a declarat că imaginile sunt un fals.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: