VIDEO Imagini trucate cu Maia Sandu, sponsorizate de Șor: „Vă rog să susțineți Partidul Renaștere și pe Vasile Bolea”
Full Article 7 minutes read

VIDEO Imagini trucate cu Maia Sandu, sponsorizate de Șor: „Vă rog să susțineți Partidul Renaștere și pe Vasile Bolea”

Noi imagini trucate cu președinta Maia Sandu circulă pe online. O pagină de pe Facebook a publicat pe 4 noiembrie, în ajunul alegerilor locale, imagini în care șefa statului ar îndemna cetățenii să voteze la scrutin pentru Vasile Bolea, care a candidat la funcția de primar al Chișinăului din partea partidului politic „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. În video-ul montat, persoana care ar semăna cu Maia Sandu și-a început discursul după ce a fost prezentată de o moderatoare a canalului public Moldova 1, imagini luate din arhiva televiziunii. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Președinției. 

Doamnelor și domnilor bună seara, bine v-am găsit la ultima oră. Să urmărim în continuare mesajul președintei Republicii Moldova Maia Sandu”, a comunicat prezentatoarea TV.

Ulterior, în imagine apare o persoană care ar semăna cu șefa statului.

Dragi compatrioți, astăzi mă prezint în fața voastră îmbrăcată în negru iar acest veșmânt sumbru reflectă ceremonia noastră comună de doliu pentru democrația moldovenească pe care o îngropăm împreună. Sufletul meu este plin de amărăciune când mă gândesc cum țara noastră, Republica Moldova, s-a confruntat cu prețuri exorbitante la gaze, creșterea costurilor energiei și un deficit de infrastructură – toate acestea reprezentând un regret față de cursul care ar fi trebuit să ne conducă către standardele europene. Din adâncul inimii, îmi recunosc responsabilitatea pentru aceste nenorociri. Inflația care a atins 30 la sută a distrus bunăstarea familiilor noastre și recunosc că deciziile mele au condus la aceste consecințe grele, sperând sincer la binele țării. Nu am reușit să prevenim aceste adversități, iar greutatea responsabilității pe care am purtat-o în fiecare zi acum s-a dovedit a fi insuportabilă. Cu durere în inimă și conștientizare a vinovăției mele am deziția să demisions. Dar înainte de a face acest pas, trebuie să deschid o ușă către schimbare pentru voi, dragii mei cetățeni, pentru copiii voștri, pentru viitorul nostru comun, la următoarele alegeri municipale vă rog să susțineți partidul Renașterea și pe Vasile Bolea, a cărui determinare și devotament pentru țara noastră îl fac demn de încrederea și voturile noastre. Să fie acesta pasul nostru comun către revitalizarea și renovarea societății noastre. Vă mulțumesc pentru sprijinul vostru neclintit și pentru răbdarea infinită. Cu respect și profund regret: președintele vostru”, a comunicat persoana din imagini.

Menționăm că video-ul a fost plasat pe o pagină de Facebook, pe 4 noiembrie la ora 10:29. Acesta a adunat peste 2 mii de comentarii, 1400 de distribuiri și aproape 5 mii de aprecieri.

Mai precizăm că înainte de a fi postat video-ul cu persoana care ar semăna cu Maia Sandu, pagina de Facebook a distribuit tot pe 4 noiembrie, la ora 10:06, un video cu fugarul Ilan Șor, cu următorul mesaj:

Stimați locuitori ai orașelor Bălți, Orhei, Comrat și Chișinău, Veniți la secțiile de votare pe 5 noiembrie. Manifestați-vă poziția civică, acordați votul dvs. pentru candidații susținuți de Ilan Shor:

Bălți — Arina CORȘICOVA

Orhei — Tatiana COCIU

Comrat — Serghei CHIULAFLÎ

Chișinău — Vasile BOLEA

Pentru viitorul țării noastre – înainte spre victorie!”. 

 

Într-un alt video care circulă pe online, persoana care ar semnă cu Maia Sandu spune că „democrația este un proces complicat” și că  „nu avem nevoie de alegeri pentru a înțelege asta”.

Dragi norocoși ai Moldovei, ce minunat este să te trezești dimineața știind că trăiești în singura țară din Europa unde democrația a luat o mică vacanță. Cine dintre noi nu a visat să călătorească în trecut și să vadă cum e să trăiești într-o adevărată dictatură. Mulțumită încrederii voastre, am transformat acest vis în realitate. În primul rând să le dăm credit partidelor noastre opoziționale. Bieții de ei se străduiesc atât de mult, dar din păcate democrația este un proces complicat. Nu toată lumea poate înțelege esența sa rafinată și cine este de vină că voturile voastre, într-un fel sau altul, nu au fost luate în considerație? Dar nu vă faceți griji, știm ce doriți, nu avem nevoie de alegeri pentru a înțelege asta. Dacă ați uitat cum arată libertatea de exprimare, acest atribut atât de rar în zilele noastre, vă vom reaminti: libertatea de exprimare înseamnă că puteți spune liber ceea ce vrem să auzim, exclusiv în interesul securității naționale desigur. (…) Și da, acum avem un nou erou – dictator care aduce fericire și ordine în țară. Cu recunoștință președintele vostru devotat”, a comunicat persoana din imagini.

Precizăm că postările au fost sponsorizate de pagini false care promovează imaginea lui Ilan Șor, iar la începutul campaniei electorale – Partidul „Șansă”, exclus pe 3 noiembrie din alegerile locale generale. Unele din ele au fost blocate, iar în locul lor au apărut altele noi.

VIDEO Imagini trucate cu Maia Sandu, sponsorizate de Șor: „Vă rog să susțineți Partidul Renaștere și pe Vasile Bolea”

NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Președinției.

UPDATE: Reprezentanții Președinției au venit cu o reacție, pentru NewsMaker, cu privire la imaginile trucate cu Maia Sandu și sponsorizate de fugarul Ilan Șor. Instituția prezidențială a spus că s-a adresat către Meta pentru a scoate imaginile de pe Facebook. „Așteptăm să se intervină cât de curând”, au comunicat reprezentanții Președinției de la Chișinău.

Amintim că și anterior au circulat pe online imagini false cu șefa statului. În octombrie 2022, pe canalele de Telegram au apărut imagini video cu Maia Sandu, în care ar vorbi despre o posibilă mobilizare în țara noastră. Se menționa că Maia Sandu a devenit ținta unei farse din partea prankerilor ruși Vovan și Lexus, care i-ar fi creat impresia șefei statului moldovenesc că vorbește cu premierul Ucrainei. La scurt timp, Președinția a venit cu o reacție, menționând că declarațiile prezentate nu corespund realității – „fiind un trucaj”.

Iar în august 2021, postul de televiziune Jurnal TV a publicat un material video, potrivit căruia omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus la cale discreditarea președintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care șefa statului chipurile primește un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit autorilor investigației, înregistrarea video ar fi urmat să fie difuzată pe finalul campaniei parlamentare, însă planul a fost dejucat de Serviciul de Informații și Securitate. Ilan Șor a declarat că imaginile sunt un fals.

***

Pe 5 noiembrie în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În 19 raioane (în special în centrul și sudul țării) a obținut victorie PAS. PSRM a învins în special în regiunile din nordul țării. Locuitorii raionului Șoldănești au votat pentru Partidul Social Democrat European, cei din Glodeni — pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, cei din Fălești — pentru „Partidul Nostru”, iar locuitorii orașului Taraclia sunt singurii care au votat Partidul Renaștere.

În 265 de localități se va desfășura turul doi de scrutin. Asociația Promo-LEX a înregistrat la acest scrutin mai multe încălcări decât la cel din 2019. Însă și prezența la vot a fost mai mare.

Mai amintim că pe 3 noiembrie, Partidul „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, a fost exclus din alegerile locale generale. În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot. În cadrul unei conferințe de presă, directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteață a declarat că Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent din partea Federației Ruse, prin intermediului grupului criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Musteață a spus că atacurile la adresa securității statului s-au intensificat, în special, în contextul alegerilor locale. Directorul SIS susținea că în ultimul timp se observă o „concentrare masivă” pe compromiterea alegerilor din 5 noiembrie, în special prin finanțarea tenebră a campaniei electorale a Partidului Politic „Șansă”, valoarea căreia s-ar ridica la peste 90 de milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: