Maia Sandu

Președinția, despre planul lui Dodon de a contesta alegerile cu ajutorul lui Durov: „Rusia este adevărata amenințare, nu votul oamenilor”

Președinția a venit cu o reacție după ce liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat că intenționează să-l invite pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, pentru a depune mărturie despre o presupusă ingerință externă în ultimele două scrutine prezidențiale din țara noastră – câștigate de Maia Sandu. Instituția a respins afirmațiile socialistului, menționând că președinta Sandu a fost aleasă de oamenii care își doresc „o Moldovă dreaptă”.

Președinții legitimi sunt aleși de cetățeni, prin vot liber și democratic, nu de rețele anonime coordonate din afara țării. Maia Sandu a fost aleasă de două ori de oameni care își doresc o Moldovă dreaptă. În schimb, în toamnă, Federația Rusă și cei care îi fac jocul în interiorul țării au orchestrat cea mai amplă schemă de cumpărare a voturilor, folosind bani murdari și campanii toxice desfășurate inclusiv prin Telegram. Asta este adevărata amenințare la adresa democrației – nu votul oamenilor”, a declarat instituția prezidențială.

Amintim că, pe 21 mai, Igor Dodon a declarat că, după alegerile parlamentare din toamna acestui an, intenționează să-l invite pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, la Chișinău, pentru a depune mărturie privind presupusa implicare a instituțiilor străine în alegerile prezidențiale din 2020 și 2024 din Republica Moldova. Socialistul susține că, în baza eventualelor mărturii ale lui omului de afaceri de origine rusă și a altor dovezi care „vor ieși la iveală după schimbarea guvernării”, PSRM va cere anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Dodon a acuzat, fără a prezenta însă probe, că „fraudele masive” ar fi fost comise în special prin voturile din diaspora, care au contribuit decisiv la victoria Maiei Sandu.

Declarațiile liderului PSRM au venit la scurt timp după ce George Simion, candidat la alegerile prezidențiale din România, a solicitat audierea lui Durov în contextul contestării rezultatului scrutinului, pe care l-a pierdut în fața candidatului independent Nicușor Dan. Pe 18 mai, în turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al României, a publicat un mesaj în care susține că șeful serviciului de informații externe al Franței (DGSE) i-ar fi cerut să cenzureze „vocile conservatoare din România” înaintea scrutinului – lucru pe care ar fi refuzat să-l facă, invocând libertatea de exprimare. DGSE a respins „cu fermitate” acuzațiile, la fel ca și Ministerul de Externe al Franței și al României.

După ce Simion a anunțat că va contesta rezultatul alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională și a cerut audierea lui Pavel Durov, omul de afaceri a transmis pe platforma X că este dispus să vină în România pentru a depune mărturie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Recean, candidat PAS la alegerile parlamentare. Grosu spune cine va fi primul pe listă

Premierul Dorin Recean va candida la alegerile parlamentare pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Realitatea te privește” de la RLive. Speakerul Parlamentului a precizat că el însuși va deschide lista candidaților PAS pentru un nou mandat de deputat.

Întrebat cine va mai figura pe lista electorală a formațiunii, Grosu a îndemnat la „răbdare”. Totuși, întrebat clar dacă va fi el primul pe listă, liderul PAS a confirmat: „Da”.

Referindu-se la candidatura premierului Dorin Recean, Grosu a declarat: „Evident că este corect să fie. Altfel cum? Este o persoană foarte implicată, foarte mult muncește”.

În ceea ce privește zvonurile despre o posibilă demisie a Guvernului Recean înainte de alegerile parlamentare din septembrie, Grosu a comentat: „Eu aud zvonul acesta încă din 2021. Din 2021 aud astfel de „blesteme”. (…) Schimbarea Guvernului acum ar fi o nebunie, bucuria nebunilor”.

Amintim că PAS a anunțat, pe 16 iunie, primii candidați la funcția de deputat, care se vor regăsi pe listele partidului. Este vorba despre dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fostul ministru al Muncii Marcel Spătari și antreprenoarea Maria Acbaș. Detalii – AICI.

De altfel, decizia Mariei Acbaș de a candida pe listele PAS la alegerile parlamentare din septembrie a stârnit un val de reacții. Criticile au apărut mai ales în contextul în care, la scrutinul parlamentar din 2021, Acbaș a candidat pentru un mandat de deputat pe listele Partidului „Congresul Civic”, formațiune condusă de fostul deputat comunist Mark Tkaciuk.

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS), Adriana Vlas, a declarat că pentru NM că Moldova riscă „să piardă țara” la scrutinul din toamnă. Ea a chemat cetățenii la unitate: „Să lăsăm într-o parte supărările, diferențele și să ne unim cu toții – oameni din diferite domenii, regiuni, vorbitori de diferite limbi și de diferite etnii. PAS va forma o listă cât mai incluzivă și vrem să reunim în parlamentare oameni care reprezintă segmente diverse. Oprim divizările și ne unim pentru a menține Moldova pe calea cea dreaptă”, a declarat Vlas pentru NM.

De ce PAS și președinta Maia Sandu se bazează pe celebrități la alegeri, ce impact ar putea avea noua strategie a partidului de guvernare și ce riscuri implică aceasta, am explicat – AICI.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc la toamnă, pe data de 28 septembrie.

Conform programului calendaristic aprobat de CEC, blocurile electorale își vor putea depune documentele la sediul autorității între 20 iunie și 13 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare, în schimb, în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Perioada electorală va începe pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: