Președinția a venit cu o reacție după ce liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat că intenționează să-l invite pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, pentru a depune mărturie despre o presupusă ingerință externă în ultimele două scrutine prezidențiale din țara noastră – câștigate de Maia Sandu. Instituția a respins afirmațiile socialistului, menționând că președinta Sandu a fost aleasă de oamenii care își doresc „o Moldovă dreaptă”.
„Președinții legitimi sunt aleși de cetățeni, prin vot liber și democratic, nu de rețele anonime coordonate din afara țării. Maia Sandu a fost aleasă de două ori de oameni care își doresc o Moldovă dreaptă. În schimb, în toamnă, Federația Rusă și cei care îi fac jocul în interiorul țării au orchestrat cea mai amplă schemă de cumpărare a voturilor, folosind bani murdari și campanii toxice desfășurate inclusiv prin Telegram. Asta este adevărata amenințare la adresa democrației – nu votul oamenilor”, a declarat instituția prezidențială.
Amintim că, pe 21 mai, Igor Dodon a declarat că, după alegerile parlamentare din toamna acestui an, intenționează să-l invite pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, la Chișinău, pentru a depune mărturie privind presupusa implicare a instituțiilor străine în alegerile prezidențiale din 2020 și 2024 din Republica Moldova. Socialistul susține că, în baza eventualelor mărturii ale lui omului de afaceri de origine rusă și a altor dovezi care „vor ieși la iveală după schimbarea guvernării”, PSRM va cere anularea alegerilor prezidențiale din 2024. Dodon a acuzat, fără a prezenta însă probe, că „fraudele masive” ar fi fost comise în special prin voturile din diaspora, care au contribuit decisiv la victoria Maiei Sandu.
Declarațiile liderului PSRM au venit la scurt timp după ce George Simion, candidat la alegerile prezidențiale din România, a solicitat audierea lui Durov în contextul contestării rezultatului scrutinului, pe care l-a pierdut în fața candidatului independent Nicușor Dan. Pe 18 mai, în turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al României, a publicat un mesaj în care susține că șeful serviciului de informații externe al Franței (DGSE) i-ar fi cerut să cenzureze „vocile conservatoare din România” înaintea scrutinului – lucru pe care ar fi refuzat să-l facă, invocând libertatea de exprimare. DGSE a respins „cu fermitate” acuzațiile, la fel ca și Ministerul de Externe al Franței și al României.
După ce Simion a anunțat că va contesta rezultatul alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională și a cerut audierea lui Pavel Durov, omul de afaceri a transmis pe platforma X că este dispus să vină în România pentru a depune mărturie.