NewsMaker

Prețul la gaz pentru consumatorii finali nu va crește în viitorul apropiat. Explicațiile șefului „Moldovagaz”

Tariful la gaz pentru consumatorii finali nu va crește în viitorul apropiat. Asigurările vin din partea șefului „Moldovagaz”, Vadim Ceban și au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă astăzi, 17 decembrie. De asemenea, Ceban a reiterat faptul că scenariul de bază rămâne tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei. Mai mult, Republica Moldova este pregătită să primească gaze și în regim revers prin coridorul Transbalcanic. 

„Dupa cum cunoașteți, în martie 2018 a fost aprobat un tarif nou, redus. Tariful actual introdus este de 178 dolari pentru 1000 metri cubi. Media anuală pentru 2018 a fost circa 217 dolari. În perioadele de vârf de consum, prețul nostru este cel mai ieftin din regiune”, a spus Ceban.

„S-a considerat că majorarea tarifului nu este necesară, datorită rezervelor interne, economiilor pe care le-am obținut. Plus la asta am găsit un numitor comun cu Agenția Naționala pentru Reglementare în Energetică. În așa fel încât să fie o balanță între interesele companiei și cele a cetățenilor”, a mai adăugat acesta.

În același context, șeful „Moldovagaz” a fost întrebat despre posibilitatea creării unor rezerve de gaze pe teritoriul Republicii Moldova. „Teoretic se poate, practic este foarte costisitor. Noi am examinat această variantă la sudul Moldovei, în raionul Cantemir. Suma investiției este peste 500 milioane euro. Aceste rezerve nu vor ajunge nici pentru o lună de zile”, a răspuns Ceban.

De asemenea, în cadrul conferinței de astăzi, șeful „Moldovagaz” a anunțat că Republica Moldova va semna câteva acorduri cu Ucraina. Este vorba despre un acord tehnic pentru toate punctele de interconectare și un contract pentru transportul de gaze.

Vadim Ceban a reiterat faptul că scenariul de bază rămâne tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei. „Optiunea de rezervă este reversul. Noi ne-am pregătit din timp pentru posibilitatea aceasta. Pentru noi sunt bronate capacitățile”.

Amintim că ieri, 16 decembrie, șeful statului a dat asigurări că nu sunt riscuri privind livrarea gazelor naturale după 1 ianuarie 2020. „Practic se finalizează discuțiile între Rusia și Ucraina. Suntem optimiști că gazul va fi livrat prin conductele din Ucraina, scenariul de bază. Avem semnate toate contractele pentru scenariul alternativ. Riscuri nu sunt”, a spus Dodon.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: