IGSU

Prețuri mai mici pentru testele COVID-19 în laboratoarele de stat. Testul PCR se ieftinește de două ori

Guvernul a redus tariful pentru efectuarea testului COVID-19 în laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice. Dacă anterior o analiză de Determinare calitativă a ARN virusului SARS-CoV-2 prin metoda PCR în regim Real Time costa 755 lei, urmează ca prețul să constituie 300 lei. 

Guvernul a redus tariful pentru acest serviciu medical, întrucât au scăzut semnificativ prețurile de achiziție a reactivelor necesare la efectuarea acestei analize. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de Guvern din 13 octombrie.

„Vom oferi acces la teste rapide și PCR mai ieftine prin sistemul de sănătate publică. Testul PCR va costa 300 de lei, pe când la moment, în laboratoarele private, prețul e de peste 700 de lei”, a declarat premierul Natalia Gavrilița în debutul ședinței.

De asemenea, în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare a mai fost inclus un nou serviciu, Detectarea calitativă a antigenilor specifici noului Coronavirus SARS-CoV-2, care va costa 35 de lei. Acest preț nu include costurile pentru testul rapid de diagnostic.

„Este un proiect foarte important, în special în perioada în care ne aflăm. Detectarea virusului este cheie pentru moderarea acestui val cu care ne confruntăm și este important ca serviciul de  stabilire a diagnosticului să fie accesibil și ieftin”, a declarat premierul Gavrilița.

De menționat că aceste tarife vor fi aplicate de laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice pentru diagnosticarea infecției COVID-19.

Proiectul aprobat astăzi va oferi posibilitatea instituțiilor medico-sanitare publice să diminueze, pe viitor, tarifele serviciilor medicale contra plată în cazul în care costurile efective pentru prestarea acestor servicii vor fi mai mici decât cele aprobate, în baza deciziei Comisiei pentru evaluarea tarifelor, instituită în cadrul unității.

Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Grosu, reacție la protestul opoziției în care s-ar fi plătit participanții: „Să nu ne vindem viitorul copiilor”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat protestul desfășurat sâmbătă, 26 iulie, la Chișinău, organizat de Partidul Socialiștilor, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”. Reacția acestuia vine după ce Inspectoratul General al Poliției a anunțat că mai mulți participanți ar fi primit bani pentru a lua parte la manifestație.

„Oameni buni, vă rog să nu vă lăsați prinși în scheme cu bani murdari. Oferirea și primirea de bani este ilegală. Cei care cumpără oameni pentru a-și îndeplini instrucțiunile de la Moscova vă folosesc pentru a-și umple buzunarele proprii. Ei aruncă la oameni niște bănuți, dar fac milioane pe spatele cetățenilor.

Haideți să nu ne vindem viitorul copiilor noștri. Cine e de acord azi să primească câteva sute de lei, dar pe viitor să trăiască într-o țară izolată de lumea civilizată, fără drumuri, fără spitale normale, fără școli moderne? Cine e de acord azi să ia câteva sute de lei, iar poimâine să nu mai aiba un viitor? Viitorul e mai scump decât 300 de lei – e neprețuit și de noi depinde ca toți moldovenii să aibă un viitor în pace și stabilitate, nu în insecuritate și izolare”, a scris Igor Grosu într-o postare pe rețele sociale.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: