„Previne 100% evoluția severă a coronavirusului”. Agenţia Medicamentului a venit cu precizări referitor la vaccinul CoronaVac
Full Article 3 minutes read

„Previne 100% evoluția severă a coronavirusului”. Agenţia Medicamentului a venit cu precizări referitor la vaccinul CoronaVac

Agenția Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a venit cu precizări referitor la vaccinul CoronaVac. Instituția susține că „acesta previne 100% evoluția severă a coronavirusului și în 78% din cazuri – forma ușoară”.

Sursa citată notează că vaccinul CoronaVac este cel de-al doilea vaccin produs în China, iar în luna iulie 2020, autoritățile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt.

„Datele despre eficiența vaccinului de la Sinovac diferă. Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4%, iar în Indonezia și în Turcia – 65,3% și, respectiv, 91,5%. Dar se știe că acesta previne 100% evoluția severă a coronavirusului și în 78% din cazuri – forma ușoară”, se arată în comunicatul instituției.

Aceeași sursă informează că vaccinul este aprobat în 20 de țări. La 13 ianuarie, autoritățile Turciei au permis administrarea acestuia. Câteva țări asiatice – Singapore, Malaysia și Filipine, precum și Brazilia au semnat un acord cu privire la achiziția CoronaVac. Ucraina își imunizează cetățenii cu acest vaccin de la sfârșitul lunii martie.

„Acesta este un vaccin inactivat, deci este atribuit unui tip tradițional de vaccinuri. Pentru producerea CoronaVac se utilizează particule virale întregi (în acest caz, ale virusului SARS-CoV-2), ucise prin tratament termic sau chimic. În componența vaccinului mai intră adjuvanți, substanțe suplimentare la care reacționează sistemul imunitar. Ca și majoritatea vaccinurilor împotriva coronavirusului, CoronaVac este administrat în două reprize. Intervalul dintre cele două doze este de două săptămâni. Vaccinul este administrat intramuscular”, se mai anunță în comunicat.

AMDM precizează că vaccinul CoronaVac se află în etapa finală de aprobare de către Organizația Mondială a Sănătății, iar „experţii OMS au anunţat pe 07.04.2021 că vaccinul produs de compania chineză Sinovac a demonstrat că este sigur şi eficient împotriva maladiei COVID-19, însă mai este necesară suplimentarea cu date privind administrarea vaccinului persoanelor vârstnice şi persoanelor suferind de alte maladii”.

Amintim că, vineri, 9 aprilie, Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat că va achiziționa 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac produs de compania chineză Sinovac. Vaccinul este aprobat în 20 de țări. Moldova și Ucraina sunt deocamdată singurele țări din Europa care au anunțat că vor utiliza acest preparat.

Mai multe informații despre acest preparat puteți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: