semia.md

„Previne apariția cancerului, păstrează inima și ficatul sănătoase”. Un endoscopist de la Institutul Oncologic, despre beneficiile donării de sânge

Anul trecut, în Republica Moldova au donat sânge 54 545 de persoane. În 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, un aspect important a devenit donarea de plasmă convalescentă din partea persoanelor care au contractat noul coronavirus și s-au vindecat. Până în prezent, 45 de bolnavi în stare gravă, infectați cu COVID-19, s-au vindecat inclusiv datorită acestui gest. Un endoscopist de la Institutul Oncologic a povestit despre beneficiile donării de sânge.

Potrivit Cristinei Stratulat, consiliera ministrului Sănătății, 150 de persoane vindecate de COVID-19, au donat plasmă convalescentă și au contribuit la tratarea a 45 persoane în stare gravă, infectate cu COVID-19.

În ceea ce privește donarea de sânge sau de componente sanguine, pe parcursul anului 2019 au fost înregistrați 52 091 (95,5%) de donatori voluntari și neremunerați. Cei 54 545 donatori au realizat în total 71 003 donări de sânge/componente sanguine.

Mai mult, Serviciul național de transfuzie a sângelui dispune de 96 de donatori voluntari și sistematici. Patru dintre ei donează cu regularitate, la fiecare 2 luni sânge, pe parcursul a 10 ani consecutiv. Alți 92 donează sânge cu regularitate pe parcursul ultimilor 5 ani.

Printre donatorii activi este și medicul endoscopist de la Centrul Colonoscopic al Institutului Oncologic, Vitalie Purice. Până acum, doctorul care este specializat în screeningul cancerului colo-rectal, a donat aproximativ 15 litri de sânge.

Vitalie Purice a donat sânge pentru prima dată în 2010, la rugămintea unui coleg de universitate.

„El avea o rudă care avea nevoie urgent de o transfuzie pentru o intervenție chirurgicală. Am acceptat fără ezitare. Prima donare a fost memorabilă pentru mine. După recoltare am avut amețeli, chiar mi-am pierdut conștiința pentru puțin timp, dar mi-am revenit repede”, spune medicul.

Un an mai târziu a mers din nou la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Chișinău, de această dată pentru a dona o picătură de speranță pentru o rudă apropiată. După a treia procedură a decis să devină voluntar activ. Din 2012 donează sânge în mod regulat la fiecare două luni.

Potrivit specialistului, donarea de sânge previne apariția unor maladii severe, inclusiv a cancerului.

„Sunt mândru de faptul că prin  o simplă donare de sânge salvez trei vieți. Donarea este benefică atât pentru sănătatea mea, cât și a celor care au nevoie de acest lichid. Această procedură previne apariția cancerului, reduce riscul de hemocromatoză, păstrează inima și ficatul sănătoase și stimulează producția de celule sanguine”, spune Vitalie Purice.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Întotdeuna își încurajează prietenii, rudele și membrii familie să-i urmeze exemplul. Mai mult, își educă și cei doi copii gemeni să fie activi social.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că este o procedură invazivă și nedureroasă. Ai nevoie de doar 30 de minute ca să poți salva vieți. Sângele este un dar pe care l-am primit gratuit și suntem responsabil să-l împărțim cu cei ajunși  în impas. Fiți donatori activi pentru binele vostru și al celor din jur!”, spune medicul.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Nicu Popescu

Nicu Popescu va candida la alegerile parlamentare din septembrie pe listele PAS: „Este un pas firesc”

Fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, va candida pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din septembrie. Popescu afirmă, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, că această decizie reprezintă „un pas firesc spre consolidarea parcursului european al Republicii Moldova”.

Potrivit acestuia, scrutinul din toamnă este unul „fără exagerare, cel mai important din istoria recentă a țării”, iar rezultatul va influența direcția în care va merge Moldova – fie spre integrarea europeană, fie spre „izolare, corupție și instabilitate”.

Nicu Popescu susține că, alături de președinta Maia Sandu și echipa PAS, a contribuit la obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, la lansarea reformelor și la încheierea unor acorduri importante, precum liberalizarea roamingului și recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în UE.

„Am muncit zi de zi pentru ca Moldova să fie pașnică, respectată, sigură și prezentă la masa deciziilor europene. Nu am stat pe margine – am fost acolo unde s-au luat deciziile, am negociat sprijin, am construit alianțe și am transformat aspirațiile noastre europene în pași concreți. (…) Dar ceea ce contează acum nu este doar ce am reușit până acum, dar ceea ce urmează să facem. Nici eu, nici majoritatea covârșitoare a cetățenilor acestei țări nu vrem să pierdem ceea ce am câștigat prin muncă, prin reforme și prin sacrificii. Vrem să protejăm fiecare pas făcut și să accelerăm drumul nostru spre Europa. Drumul e deschis. Europa ne așteaptă. Totul depinde de noi”, a scris fostul ministru de Externe pe rețele.

Nicu Popescu a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în trei Guverne. Pentru prima dată a ocupat această funcție în Guvernul Sandu, în perioada 8 iunie – 14 noiembrie 2019. A fost ministru de Externe și în Guvernul Gavrilița, care a activat din 6 august 2021 până pe 16 februarie 2023. Și-a continuat activitatea în calitate de șef al diplomației moldovenești și în Executivul condus de Dorin Recean, care a fost învestit pe 16 februarie 2023.

În ianuarie 2024, Popescu a demisionat din funcțiile guvernamentale, invocând motive personale și dorința de a se dedica cercetării și educației. NM a prezintat principalele realizări ale lui Popescu în calitate de șef al diplomației moldovenești – AICI.

Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc în această toamnă, pe 28 septembrie. Partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (PAS), a început deja să-și prezinte primii candidați pentru funcția de deputat. Printre aceștia se numără maestrul Nicolae Botgros, fostul ministru al Muncii Marcel Spătari, jurnalistul Constantin Cheianu, activista Ludmila Adamciuc și rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.

Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a anunțat deja că va deschide lista electorală a formațiunii pentru scrutinul din toamnă. Pe listă se va regăsi și actualul prim-ministru, Dorin Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: