„Previne apariția cancerului, păstrează inima și ficatul sănătoase”. Un endoscopist de la Institutul Oncologic, despre beneficiile donării de sânge
Full Article 3 minutes read

„Previne apariția cancerului, păstrează inima și ficatul sănătoase”. Un endoscopist de la Institutul Oncologic, despre beneficiile donării de sânge

Anul trecut, în Republica Moldova au donat sânge 54 545 de persoane. În 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, un aspect important a devenit donarea de plasmă convalescentă din partea persoanelor care au contractat noul coronavirus și s-au vindecat. Până în prezent, 45 de bolnavi în stare gravă, infectați cu COVID-19, s-au vindecat inclusiv datorită acestui gest. Un endoscopist de la Institutul Oncologic a povestit despre beneficiile donării de sânge.

Potrivit Cristinei Stratulat, consiliera ministrului Sănătății, 150 de persoane vindecate de COVID-19, au donat plasmă convalescentă și au contribuit la tratarea a 45 persoane în stare gravă, infectate cu COVID-19.

În ceea ce privește donarea de sânge sau de componente sanguine, pe parcursul anului 2019 au fost înregistrați 52 091 (95,5%) de donatori voluntari și neremunerați. Cei 54 545 donatori au realizat în total 71 003 donări de sânge/componente sanguine.

Mai mult, Serviciul național de transfuzie a sângelui dispune de 96 de donatori voluntari și sistematici. Patru dintre ei donează cu regularitate, la fiecare 2 luni sânge, pe parcursul a 10 ani consecutiv. Alți 92 donează sânge cu regularitate pe parcursul ultimilor 5 ani.

Printre donatorii activi este și medicul endoscopist de la Centrul Colonoscopic al Institutului Oncologic, Vitalie Purice. Până acum, doctorul care este specializat în screeningul cancerului colo-rectal, a donat aproximativ 15 litri de sânge.

Vitalie Purice a donat sânge pentru prima dată în 2010, la rugămintea unui coleg de universitate.

„El avea o rudă care avea nevoie urgent de o transfuzie pentru o intervenție chirurgicală. Am acceptat fără ezitare. Prima donare a fost memorabilă pentru mine. După recoltare am avut amețeli, chiar mi-am pierdut conștiința pentru puțin timp, dar mi-am revenit repede”, spune medicul.

Un an mai târziu a mers din nou la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Chișinău, de această dată pentru a dona o picătură de speranță pentru o rudă apropiată. După a treia procedură a decis să devină voluntar activ. Din 2012 donează sânge în mod regulat la fiecare două luni.

Potrivit specialistului, donarea de sânge previne apariția unor maladii severe, inclusiv a cancerului.

„Sunt mândru de faptul că prin  o simplă donare de sânge salvez trei vieți. Donarea este benefică atât pentru sănătatea mea, cât și a celor care au nevoie de acest lichid. Această procedură previne apariția cancerului, reduce riscul de hemocromatoză, păstrează inima și ficatul sănătoase și stimulează producția de celule sanguine”, spune Vitalie Purice.

„Previne apariția cancerului, păstrează inima și ficatul sănătoase”. Un endoscopist de la Institutul Oncologic, despre beneficiile donării de sânge

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Întotdeuna își încurajează prietenii, rudele și membrii familie să-i urmeze exemplul. Mai mult, își educă și cei doi copii gemeni să fie activi social.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că este o procedură invazivă și nedureroasă. Ai nevoie de doar 30 de minute ca să poți salva vieți. Sângele este un dar pe care l-am primit gratuit și suntem responsabil să-l împărțim cu cei ajunși  în impas. Fiți donatori activi pentru binele vostru și al celor din jur!”, spune medicul.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: