Prezidențialele și referendumul: moldovenii din diaspora, îndemnați să se înregistreze pe o platformă. Pentru cine este obligatoriu
Full Article 4 minutes read

Prezidențialele și referendumul: moldovenii din diaspora, îndemnați să se înregistreze pe o platformă. Pentru cine este obligatoriu

Moldovenii care pe 20 octombrie, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului, se vor afla în afara Republicii Moldova sunt îndemnați să se înregistreze pe o platformă online. Înregistrarea va permite autorităților să stabilească numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării, pentru a organiza secții de vot. Măsura este obligatorie pentru cetățenii aflați în SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, care vor vota prin corespondență „pentru a stabili cine sunt cei care doresc să voteze și pentru a verifica identitatea acestora”. 

CEC a lansat pe 28 mai o aplicație online pentru ca cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot să se înregistreze. Este vorba despre cetățenii care se vor afla în străinătate în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie.

Președinta Comisiei Angelica Caraman a menționat că autoritatea electorală și-a propus să soluționeze problemele cu care s-au confruntat în alte scrutine conaționalii noștri în procesul de votare în afara țării: insuficiența de buletine de vot, așteptarea timp de ore în șir, distanțele imense pe care au fost nevoiți să le parcurgă de fiecare dată.

„Împreună cu alte autorități ale statului, ne-am asumat angajamentul să identificăm soluții, să optimizăm atât numărul de secții de votare, dar și amplasarea acestora mai aproape de alegători. Aceste soluții țin pe de o parte de aplicarea tehnologiilor informaționale, digitalizarea procesului de înregistrare la secțiile de votare, dar și pe de altă parte – punerea în aplicare a unor noi metode de vot”, a declarat Caraman.

Pentru a se putea înregistra, cetățenii Republicii Moldova trebui să accese pagina www.inregistrare.cec.md.

Aplicația, potrivit Comisiei, conține și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență în țările unde va fi implementată această metodă alternativă de vot: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda.

Alegătorii pot să se înregistreze prealabil cel târziu cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor, termenul limită fiind 6 septembrie 2024.

Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă reprezintă o procedură prin care cetățenii cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate, se înregistrează în prealabil și în mod benevol, prin intermediul paginii web oficiale administrate de Comisia Electorală Centrală sau prin cerere scrisă, individuală sau în grup.

„În ceea ce privește votul prin corespondență, înregistrarea prealabilă este obligatorie și reprezintă un element important pentru a stabili cine sunt cei care doresc să voteze prin poștă și pentru a verifica identitatea acestora”, a menționat Comisia.

Potrivit instituției electorale, scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în ziua alegerilor în vederea organizării secțiilor de votare în străinătate.

***

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale. Moldova va implementa pentru prima dată votul prin corespondență la alegerile din această toamnă. Proiectul va fi pilotat în Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte. La alegerile prezidențiale din 2021 au participat 212 434 alegători din afara Republicii Moldova. La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: