Prima reacție a Maiei Sandu după ce Curtea Constituțională a permis echipei lui Șor să participe la alegeri
Full Article 3 minutes read

Prima reacție a Maiei Sandu după ce Curtea Constituțională a permis echipei lui Șor să participe la alegeri

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție după ce Curtea Constituțională a pronunțat o decizie prin care membrilor din conducerea ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, li s-a dat undă verde să participe la scrutinele electorale din Moldova. Șefa statului s-a arătat nedumerită față de decizia Curții Constituționale și s-a întrebat ce a însemnat atunci hotărârea din iunie 2023, prin care a admis argumentele autorităților naționale privind finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR” și a declarat formațiunea neconstituțională. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 5 octombrie, care s-a desfășurat în marja summit-ului Comunității Politicii Europene de la Granada.

În cadrul conferinței de presă, președinta Sandu a fost întrebată dacă consideră că în spatele deciziei CC privind membrii fostului Partid „ȘOR” stau interferențe străine.

Nu vreau să intru în asemenea speculații. Nu vreau să comentez prea mult această decizie, ultimă decizie. Dar întrebarea mea este: Ce a presupus atunci decizia de mai devreme prin care s-a declarat neconstituțional acest partid, în care s-au recunoscut probele instituțiilor cu privire la finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, cu privire la finanțarea din partea Federației Ruse a acestei grupări, pentru că nu este un partid politic, acțiuni de destabilizare a țării în primul rând și acțiuni prin care dăunează procesul democratic? Asta este o întrebare pe care o am și l-a care sperăm să obținem răspunsuri”, a spus președinta.

***

Amintim că judecătorii Curții Constituționale au declarat pe 3 octombrie neconstituțional articolul 16, alineat 2, litera (e) din Codul Electoral – propus și votat de PAS în Parlament. Așadar, conform deciziei CCM, membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” au acum dreptul să participe la alegerile din 5 noiembrie, precum și la cele care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia a fost luată în componența judecătorilor Nicolae Roșca, Domnica Manole, Liuba Șova, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcanu. Judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate.

De menționat că, urmare a deciziei Curții Constituționale din 3 octombrie, prin care a dat undă verde echipei lui Șor să participe la scrutin, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) s-au întrunit în dimineața zilei de 4 octombrie în ședință de urgență. CSE a stabilit, în cadrul ședinței, principalele criterii după care persoanele care vor candida în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie vor putea intra în cursa electorală. Detalii AICI.

De asemenea, Parlamentul a completat Codul electoral cu prevederi în baza cărora persoanele nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Printre acestea sunt persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic”.

Proiectul de lege a fost votat în prima și în a doua lectură în aceeași zi în care a fost propus – pe 4 octombrie. Pentru și-au dat votul 58 de deputați PAS. Opoziția, formată din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și deputații din fostul partid „ȘOR”, au boicotat ședința. Detalii – AICI.

În aceiași zi, președinta Maia Sandu a promulgat proiectul de lege adoptat de PAS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: