Primarii care renunță la mandat în primul an ar putea fi obligați să compenseze cheltuielile pentru alegeri
Full Article 3 minutes read

Primarii care renunță la mandat în primul an ar putea fi obligați să compenseze cheltuielile pentru alegeri

Comisia Electorală Centrală (CEC) propune compensarea de către stat a cheltuielilor alegerilor pentru funcția de președinte sau primar, cu condiția ca persoana aleasă să-și exercite mandatul cel puțin un an. Propunerea a fost enunțată de către membrul CEC Pavel Postica, în cadrul videoconferinței „Concepția de modificare a legislației electorale și conexe”, organizată de CEC şi Promo-LEX, cu prilejul Zilei internaționale a alegerilor, transmite IPN.

„Dacă renunță la mandat în intervalul acesta, atunci CEC să poată să ceară compensarea cheltuielilor – fie din partea candidatului, fie din partea partidului, blocului care l-a desemnat, fie din subvențiile oferite partidului sau blocului”, a menționat Pavel Postica, vicepreședinte al CEC.

O altă propunere vizează faptul ca „absolut toate veniturile și cheltuielile interzise” să devină „venit la bugetul de stat”. Se mai prevede obligarea agenților de publicitate să facă publice condițiile în care oferă serviciile lor, cu indicarea mecanismului financiar prin care acordă aceste servicii și cu indicarea mai exactă a adreselor de amplasare a billboard-urilor și altor elemente de publicitate.

CEC propune obligarea băncilor de a deschide gratuit conturi „Fond electoral”, destinate grupurilor de inițiativă, dar cu deservirea contra cost a acestora. Actualmente suma cerută la deschiderea unui asemenea cont este de 5000 de lei. „Toate cheltuielile pentru observatorii care vor activa în ziua alegerilor în secțiile de votare și cheltuielile de transport suportate de concurenții electorali în ziua alegerilor trebuie reflectate în raportul financiar”, a menționat Pavel Postica.

Donațiile în numerar trebuie să fie doar în mărimea unui salariu pe economie. Donația care depășește această sumă să fie făcută doar prin transfer bancar. Astfel se prevede minimizarea și chiar excluderea numerarului din finanțarea politică.

CEC a mai propus stabilirea zilei alegerilor pentru sâmbătă, în loc de duminică. „Majoritatea sediilor unde activează birourile electorale se află în incinta instituțiilor de învățământ și ele trebuie să fie pregătite pentru a doua zi, luni, ca elevii să vină în condiții normale. Respectiv, sălile trebuie să fie pregătite pe parcursul nopții de duminică spre luni, ceea ce creează incomodități”, a menționat Sergiu Gurduza, membru CEC. În unele secții de votare este necesară desfășurarea alegerilor timp de două zile. „Pandemia prin care trecem este un motiv pentru ca alegerile să se desfășoare pe parcursul a două zile, pentru a se evita aglomerația în secțiile de votare”, a remarcat membrul CEC.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: