Primarul de Sângera, supărat pe ANI: „Risc să-mi pierd mandatul din motiv că am economisit bani din buget”
Full Article 3 minutes read

Primarul de Sângera, supărat pe ANI: „Risc să-mi pierd mandatul din motiv că am economisit bani din buget”

Valeriu Popa, primarul orașului Sângera, susține că imaginea sa a fost grav afectată după ce Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI) a anunțat public că a emis un act de constatare în privința sa, din cauza depistării unui conflict de interese. În cadrul unei declarații pentru portalul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), acesta a explicat că nu a făcut decât să economisească bani pentru bugetul local.

Potrivit primarului de Sângera, la baza neînțelegerii este faptul că, anul trecut, și-a transmis, cu titlu gratuit, prin contract de comodat, mașina în folosința primăriei în care își desfășoară activitatea. Consiliul local a prevăzut cantitatea de benzină necesară pentru deplasările primarului.

„Arenda unei mașini ar fi costat primăria circa 60 000 – 70 000 de lei anual. Fiind economist de profesie, am analizat cheltuielile și veniturile primăriei și am înțeles că nu ne putem permite procurarea sau închirierea unui automobil. Din acest motiv am recurs la o practică folosită de foștii primari și viceprimari, cea de utilizare a automobilului propriu în interes de serviciu”, argumentează alesul local.

Primarul susține că informația publicată de ANI privind cazul său a fost mediatizată intens, astfel fiindu-i prejudiciată imaginea chiar dacă vinovăția sa nu a fost dovedită. „Nu este clar unde a fost depistat conflictul de interese. Înțeleg că risc să-mi pierd mandatul de primar din motiv că am economisit bani din bugetul local. Noi, cei care facem parte din categoria primarilor tineri, am venit în APL cu dorința de a schimba lucrurile, dar tot ce mi se întâmplă acum îmi taie aripile, ceea ce este foarte trist”, susține Popa.

Valeriu Popa speră că vor fi eliminate prevederile interpretabile din legislație și primarii vor putea să activeze fără a fi nevoiți să meargă periodic prin instanțe.

***

Amintim că, la 12 februarie, ANI a anunțat că a emis act de constatare în privința primarului orașului Sângera din municipiul Chișinău, pentru „încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese” manifestat prin încheierea contractului de comodat. Conform deciziei inspectorului de integritate, a fost inițiată procedura de revocare a lui Valeriu Popa din funcția de primar al orașului Sângera. Totodată, acesta ar putea fi privat de dreptul de a mai ocupa o funcție publică pe o perioadă de trei ani

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: