Primarul Ion Ceban sfidează ordinul Ministerului Educației, privind demiterea șefului de la Educație: Este ilegal
Full Article 4 minutes read

Primarul Ion Ceban sfidează ordinul Ministerului Educației, privind demiterea șefului de la Educație: Este ilegal

Edilul capitalei Ion Ceban a comentat demiterea lui Andrei Pavaloi de la șefia Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău. Ceban a declarat că Primăria nu a primit nici o notificare și că lui Pavaloi i s-a transmis un ordin de la Ministerul Educației „prin care i se cere să se auto-demită”. Ceban a numit ordinul „ilegal” și a spus că „va fi tratat ca atare”, adăugând că „dreptul de concediere îi aparține doar primarului general”. 

Pe 24 ianuarie, Ceban a publicat imagini pe rețelele de socializare cu „un așa numit „ordin” transmis, de pe un e-mail privat, direct pe e-mailul șefului Direcției Educație, Andrei Pavaloi, prin care i se cere să se auto-demită”.

Primăria Chișinău nu a primit nici o notificare în acest sens. Primăria Chișinău constată că este un „ordin” ilegal, care contravine normelor naționale și internaționale. Este imixtiune directă în treburile municipalităţii și încălcarea principiului autonomiei locale. Mai exact, angajatorul în acest caz este direct Primăria Municipiului Chișinău, iar dreptul de concediere îi aparține doar Primarului General. Primăria nu pune și nu demite din funcții miniștri, ori Administrațiile Publice Locale sunt tot mai controlate de autoritatea centrală și nimeni nu mai vorbește despre autonomia primăriilor, cum s-a promis anterior, tot de cei care subjugă astăzi toate instituțiile”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

Primarul a numit ordinul „ilegal” și a spus că „va fi tratat ca atare”.

Orice acțiune ulterioară fără înștiințarea fondatorului, va fi sancționată conform legii”, a conchis Ceban.

Primarul Ion Ceban sfidează ordinul Ministerului Educației, privind demiterea șefului de la Educație: Este ilegal

Facebook/Primăria Municipiului Chișinău

Primarul Ion Ceban sfidează ordinul Ministerului Educației, privind demiterea șefului de la Educație: Este ilegal

Facebook/Primăria Municipiului Chișinău

Parlamentul a aprobat pe 17 august 2023 un amendament propus de PAS care prevede că șefilor direcțiilor educație, care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Amendamentele PAS la Codul Educației au fost criticate de primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe 21 august. La câteva zile distanță, pe 8 septembrie, Ceban, alături de Vartanean, au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au contestat constituționalitatea modificărilor operate de PAS la Codul Educației – sesizare declarată între timp inadmisibilă. După decizie, primarul Ion Ceban și membrii MAN au criticat din nou Ministerul Educației și au amenințat cu proteste, dacă proiectul va implementat.

Șeful Educație Chișinău Andrei Pavaloi, care este membru al MAN – partid condus de Ion Ceban, l-a acuzat pe ministrul Educației și partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate de ingerință în activitatea autorităților publice locale. În reacție, ministrul Educației Dan Perciun a spus că declarațiile reprezentanților MAN „sunt total deplasate”, inclusiv în lumina investigației jurnalistice, potrivit căreia lucrătorii din sistemul educațional din Chișinău ar fi fost implicați campania electorală a lui Ion Ceban pentru alegerile din noiembrie.

Pe 23 ianuarie, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a anunțat că la șefia Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău va fi numită Viorica Negrei. Aceasta va lua locul lui Andrei Pavaloi. Ministrul declara că „Pavaloi a fost numit printr-o dispoziție a primarului, în afara concursului”. „Putea să respecte prevederile legale la numire și atunci nu era nici o întrebare”, a menționat oficialul.

Pe 24 ianuarie, Ministerul Educației și Cercetării a raportat câți șefi de direcții și din ce localități își păstrează funcțiile și câți vor fi demiși. Potrivit autorităților, își păstrează funcțiile doar șefii din 10 raioane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: