Telegram/army.md

Primii 19 militari moldoveni care participă la operațiunea UE în Bosnia și Herțegovina – detașați. Nosatîi: „Vor îndeplini misiunile la cel mai înalt nivel”

Armata Națională a detașat, pe 30 septembrie, primul contingent în operațiunea Uniunii Europene „EUFOR Althea” din Bosnia și Herțegovina. Acesta este format din 19 militari, care timp de jumătate de an vor executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor precum și de patrulare în aria de responsabilitate. Informațiile au fost comunicate de Ministerul Apărării într-un comunicat. 

Cu ocazia detașării contingentului de militari în operațiune „EUFOR Althea”, în Brigada infanterie motorizată „Moldova” din municipiul Bălți a avut loc o ceremonie festivă. Printre participanți s-au numărat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Mate Csicsai, atașați militari, precum și rudele militarilor.

Telegram/army.md

În cadrul evenimentului, Anatolie Nosatîi a declarat că „EUFOR Althea” este prima operație a UE la care Republica Moldova contribuie cu un contingent de militari instruiți conform standardelor internaționale.

Am încrederea că ofițerii, sergenții și soldații din acest contingent își vor îndeplini misiunile la cel mai înalt nivel, purtând drapelul Republicii Moldova cu onoare în această misiune, aşa cum au făcut-o și continuă să o facă colegii lor în operațiile de menținere a păcii cu mandat internațional din regiunea Kosovo, Liban sau pe continentul african”, a menționat ministrul Nosatîi.

Oficialul a exprimat gratitudine reprezentanților UE și partenerilor români pentru sprijinul oferit și oportunitatea de a contribui la această misiune importantă de menținere a păcii.

Mulțumesc tuturor, inclusiv partenerilor externi, pentru sprijinul acordat la asigurarea participării militarilor moldoveni la această misiune importantă. Prin efort comun, astăzi Armata Națională înscrie o nouă filă în istoria contribuției la asigurarea unui mediu stabil de securitate la nivel internațional și promovării imaginii țării noastre în lume”, a spus ministrul Nosatîi.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu a menționat: „Republica Moldova contribuie deja la misiuni ONU și NATO de menținere a păcii în diferite regiuni ale lumii, însă pasul făcut astăzi vine să confirme că Republica Moldova este furnizor de securitate la nivel european și merită pe deplin încrederea și asistența de care se bucură tot mai mult din partea comunității internaționale”.

La rândul său, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova, Mate Csicsai a declarat: „Detașarea ofițerilor Armatei Naționale a Moldovei este un pas semnificativ în eforturile noastre colective pentru pace și securitate prin operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina. Ofițerii moldoveni vor servi în cea mai mare operațiune militară în care UE s-a angajat până în prezent. Militarii Armatei Naționale a Republicii Moldova, vor juca un rol vital în sprijinirea Forțelor Armate ale Bosniei și Herțegovinei în menținerea unui mediu sigur, stabil și securizat în țară”.

Telegram/army.md
Telegram/army.md
Telegram/army.md
Telegram/army.md
Telegram/army.md

Primul contingent „EUFOR Althea” al Armatei Naţionale este format din 19 militari profesioniști, care timp de șase luni vor executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor precum și de patrulare în aria de responsabilitate. Aceștia vor activa în componența contingentului român, alături de militari din Austria, Bulgaria, România, Ungaria și Turcia.

Participarea militarilor țării noastre în misiunea „EUFOR Althea” din Bosnia și Herțegovina a fost aprobată de Parlamentu în luna iulie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Ministerul Educației face un pas înapoi: Nu poate apăra „Istoria Românilor” în instanță și cere retragerea avizului Consiliului pentru egalitate

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru Egalitate să-și retragă avizul consultativ în care califică denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor și Universală” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din țară și recomandă revizuirea acesteia. Solicitarea a fost transmisă Consiliului pentru Egalitate și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Demersul vine la o lună după ce Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță. Totuși, pe 10 iulie, instituția a precizat că „un aviz nu poate fi contestat în instanță”, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pe 10 iulie.

Ministerul a mai spus că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Educației a mai declarat că „nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație”. „Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, au mai spus reprezentanții ministerului.

Ministerul a mai precizat că mai multe instituții, printre care Academia de Științe a Moldovei și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, s-au pronunțat că „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se arată în declarația ministerului.

***

În luna iunie 2025, Consiliul pentru Egalitate a declarat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” reprezintă o formă de discriminare directă față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Deși curriculumul actual include referințe la istoria și contribuțiile minorităților, Consiliul a atras atenția, într-un aviz, că denumirea disciplinei se concentrează exclusiv asupra unui singur grup etnic. În susținerea poziției sale, instituția a făcut trimitere la datele preliminare ale recensământului din 2024, potrivit cărora 77,2% dintre cetățeni s-au declarat moldoveni, iar 7,9% – români, urmați de ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, romi și alte grupuri etnice. În concluzie, Consiliul a recomandat Ministerului Educației să revizuiască denumirea disciplinei și să adopte o formulă „neutră” din punct de vedere etnic.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va contesta în instanță avizul emis de Consiliul pentru Egalitate. 

În prezent, disciplina „Istoria românilor și universală” este predată în clasele gimnaziale și liceale din învățământul general. În clasa a XII-a, elevii pot alege disciplina ca probă de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: