Primul cuplu LGBT din Moldova a depus actele pentru a-și înregistra căsătoria
Full Article 3 minutes read

Primul cuplu LGBT din Moldova a depus actele pentru a-și înregistra căsătoria

Cuplul format din Angelica Frolov și Leo Zbanke a anunțat pe 1 martie că a depus actele la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru a-și înregistra căsătoria. Coordonatoare de program în cadrul organizației GENDERDOC-M susține că va acționa în judecată statul dacă va fi refuzată să-și exercite dreptul.

Angelia Frolov a menționat că, deși inițial angajații ASP s-au arătat uimiți de solicitare, ulterior, cererea a fost acceptată. Ea și partenera sa de viață au fost anunțate că în termen de 15 zile lucrătoare vor primi un refuz oficial.

Deci, avem o noutate. Noi cu Leo am fost ieri la ASP să depunem o declarație de căsătorie. Ne-am programat binișor din timp, am venit la ghișeu, am spus ce vrem, ne-au cerut buletinele, le-am dat, se uită în buletine.
– N-am înțeles, – spune funcționara – da la noi încă nu este legea asta.
– Noi știm, dați-ne refuzul oficial, o să mergem cu el la judecată.
– Da de ce nu vă căsătoriți în Europa?
– Pentru că suntem moldoveni.
– N-are importanță, căsătoriți-va acolo, că aveți decizia de judecată.
– Nu, noi vrem aici.
– Aveți dreptul să vă căsătoriți și la sediul central, la Mihai Viteazul.
– Vrem aici să ne dați refuzul.
– Haideți la ghișeul nr. 14.
Ne ducem la alt ghișeu. O altă funcționară ia documentele noastre, se uită.
– Stați că nu am înțeles nimica…- se uită spre prima funcționară – Da tu i-ai văzut și-i aișea? Noi ce, avem așa drept? – se uită la noi – Luați loc vă rog.
Au plecat la șefă pe vreo 30 de minute. Se întoarce, calmă și profesionistă. Ne ajută cu completarea declarației, ne ia copiile la documente. Vorbește respectuos. Ne spune că vom primi refuzul oficial peste 15 zile lucrătoare.

To be continued, stay tuned”, a relatat Angelica Frolov pe rețelele de socializare.

 

Primul cuplu LGBT din Moldova a depus actele pentru a-și înregistra căsătoria

Angelica Frolov/Facebook

Amintim că toate statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri. Se întâmplă după Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) în cazul Fedotova și alții contra Rusiei. Detalii AICI.

Totodată, președintele formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi a promis că va cumpăra o casă în Italia primului cuplu LGBT+ din Moldova, care își va înregistra căsătoria, însă cu condiția ca ceremonia să nu aibă loc în țara noastră.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: