Prin Moldova va fi livrat gaz către Ucraina prin coridorul transbalcanic. De ce este acest lucru avantajos pentru Chișinău?

Ucraina va importa gaze din Grecia, prin Republica Moldova, la un tarif unic cu o reducere de 25%. Potrivit Ministerului Energiei, pentru a face acest lucru posibil, operatorii de transport din Bulgaria, Grecia, Moldova, România și Ucraina vor oferi, în perioada iunie – octombrie 2025, un produs comun lunar de rută pentru capacitate fermă. Ministerul a subliniat că această inițiativă va contribui la reducerea tarifelor de transport în beneficiul utilizatorilor sistemului de gaze din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, gazele vor fi transportate din Grecia în Ucraina prin ruta transbalcanică, adică prin următoarele puncte de interconectare: Sidirokastron/ Kulata, Kardam/ Negru Vodă, Isaccea/Orlovka, Căușeni / Grebeniki.

Produsul lunar de capacitate pentru luna iunie 2025, în mărime de 31 356 129 kWh/zi, va fi oferit pe platforma regională de rezervare (RBP) în 29 mai 2025.

„Având în vedere timpul limitat până la licitație, în cazul în care o cantitate semnificativă din capacitatea oferită rămâne nerezervată, OST iau în considerare să organizeze o altă licitație pentru restul lunii, la o dată care va fi anunțată în comun. Ulterior, în cea de-a patra zi de luni a fiecărei luni, sunt planificate licitațiile de produse de capacitate pentru luna calendaristică următoare. Mecanismul de licitație cu preț uniform va fi implementat pentru alocarea de capacitate”, precizează Ministerul.

Până în octombrie 2025, Ucraina urmează să injecteze aproximativ 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale în instalațiile sale de înmagazinare subterană pentru a se pregăti pentru sezonul de iarnă și pentru a garanta securitatea consumatorilor vulnerabili.

„Această acțiune comună de solidaritate a OST vizează satisfacerea nevoilor urgente ale Ucrainei, având în vedere poziția critică în care a fost pusă țara. Aceasta va facilita procurarea de către Ucraina a unei părți din cantitățile necesare prin surse diverse, inclusiv GNL din SUA și alte surse fiabile prin ruta transbalcanică, permițând diversificarea și creșterea siguranței în aprovizionare”, menționează Ministerul Energiei.

Potrivit publicației zn.ua, până acum gazul nu era livrat în Ucraina prin coridorul transbalcanic din cauza costurilor ridicate de tranzit. Fostul director al Operatorului Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina, Serghei Makogon, a explicat că transportul gazelor din terminalele GNL din Grecia era de aproape patru ori mai scump decât din terminalele din Polonia sau Croația, deși distanțele sunt comparabile.

Însă, operatorii din cele cinci țări au convenit asupra unei reduceri de 25% a tarifului, ceea ce face ca ruta să devină viabilă din punct de vedere economic.

Care sunt beneficiile pentru Moldova

Potrivit Ministerului Energiei, livrările de gaze prin acest coridor vor duce la o utilizare mai eficientă a infrastructurii operatorilor din țările aflate pe traseu, inclusiv Moldova.

„Acest lucru, la rândul său, va duce la creșterea veniturilor pentru operatori care vor fi generate din vânzarea capacității neutilizate până în prezent și, astfel, la o reducere a tarifelor de transport în beneficiul utilizatorilor sistemelor de transport al gazelor din Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina”, subliniază Ministerul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: